Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Întrevederea secretarului de stat Radu Podgorean cu o delegaţie de lucru a MAE chinez pentru cooperarea „16+1”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
19.01.2016

Secretarul de stat pentru Analiză Politică şi Relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, coordonator naţional al României în formatul de cooperare China – Europa Centrală şi de Est, a avut, la data de 18 ianuarie 2016, o întrevedere cu o delegaţie a MAE chinez pentru cooperarea „16+1”.

A fost realizat un schimb de vederi asupra perspectivelor cooperării în formatul China-Europa Centrală şi de Est, în urma Reuniunii reprezentanţilor statelor participante la acest format, găzduite de China în noiembrie 2015 la Suzhou, precum şi asupra proiectelor de cooperare bilaterală aflate pe agenda româno-chineză. A fost apreciat rolul pe care îl are iniţiativa chineză a „Noilor Drumuri ale Mătăsii” asupra diversificării şi extinderii cooperării în formatul „16+1”.


Informații suplimentare:

Formatul de cooperare "16+1" cuprinde 16 țări din Europa Centrală și de Est și China și a fost lansat formal la reuniunea șefilor de guverne din statele respective de la Varșovia, în aprilie 2012.

Statele europene participante sunt: Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia și Ungaria.

Periodic, au loc reuniuni ministeriale pe domenii cum sunt comerțul și investițiile, agricultura, educație, cultură, turism, sănătate și altele.