Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Preşedinţia-în-exerciţiu a României la OCEMN 2015

România a exercitat, începând cu data de 1 iulie 2015, pentru o perioadă de 6 luni, Preşedinţia-în-Exerciţiu (PiE) a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN).

Pe perioada PiE, România a promovat implementarea Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit în OCEMN, capitalizarea potenţialului organizaţiei de stimulare a dezvoltării economice a statelor membre, cu accent asupra domeniilor transport, mediu, energie, consolidarea cooperării în domeniul afacerilor interne, în special combaterea crimei organizate. A fost vizată, totodată, dinamizarea interacţiunii dintre UE şi OCEMN, prin desfăşurarea de proiecte în arii comune de interes, stimularea participării UE în activităţile OCEMN şi realizarea de progrese în implementarea Parteneriatelor Sinergiei Mării Negre.

Este a cincea oară când România a exercitat Preşedinţia OCEMN de la momentul instituţionalizării acestei cooperări regionale.

Cooperarea Economică a Mării Negre a fost lansată oficial la 25 iunie 1992 prin semnarea, de către 11 state situate în bazinul Mării Negre a "Declaraţiei de la Istanbul", conform căreia statele participante şi-au propus să dezvolte o cooperare multilaterală, în scopul accelerării dezvoltării economice şi sociale şi realizării unui grad superior de integrare în economia mondială. Organizaţia numără în prezent 12 state membre: Republica Albania, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Bulgaria, Georgia, Republica Elenă, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Republica Serbia (de la începutul anului 2003), Republica Turcia şi Ucraina.