Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Marcarea Zilei României la Expo Milano 2015 și sărbătorirea Imnului Național

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
29.07.2015

Ziua Națională României la Expo Milano 2015 a fost marcată azi, 29 iulie, printr-o serie de evenimente culturale și un forum economic, în aceeași zi în care este sărbătorită Ziua Imnului Național.

Ceremonia dedicată Zilei României la Expo Milano 2015 s-a desfăşurat în prezenţa unei delegații oficiale conduse de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a oficialilor italieni, a reprezentanților presei române și internaționale și a vizitatorilor. Din partea Ministerului Afacerilor Externe a participat la eveniment secretarul de stat Daniel Ionită.

Delegația română a fost întâmpinată de Andrea Olivero, viceministru în cadrul Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere al Republicii Italiene. În mesajul de deschidere, oficialul italian a subliniat că românii sunt cea mai mare comunitate din Italia, cu o puternică vocație antreprenorială, ce influențează economia italiană. Totodată, a apreciat îmbinarea de modernitate și tradiție care se regăsește în România și a mulțumit pentru contribuția pe care ţara noastră a adus-o în cadrul expoziției universale, prin promovarea patrimoniului său tradițional și autentic.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a vorbit despre legăturile profunde care există între cele două țări la nivel economic, cultural şi politic. Totodată, a subliniat că Italia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, lucru evidențiat de consistența cooperării economice dintre cele două țări, cu o prezență dinamică a companiilor italiene pe piaţa românească și cu un volum în creștere al schimburilor comerciale.

Ziua României la Expo Milano a continuat cu un Forum de afaceri şi investiţii organizat în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României. Obiectivul acestui forum a fost acela de a iniția o serie de proiecte de colaborare cu oameni de afaceri italieni și de a încuraja investitorii italieni să-și dezvolte afacerile în România.

Pe parcursul întregii zile, ansamblul folcloric ”Cindrelul-Junii Sibiului” va susține mai multe reprezentații artistice în site-ul expozițional, ocazie cu care vizitatorii de la Expo Milano vor putea să admire dansurile și costumele tradiționale românești. Seara se va încheia cu un spectacol susținut de Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal, cu participarea sopranei Anita Hartig.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român.

 

Informații suplimentare:

În perioada 1 mai – 31 octombrie are loc expoziția universală Expo Milano 2015, cu tema generală „Hrănirea Planetei, Energie pentru Viaţă”. Pe durata celor 6 luni de desfăşurare, manifestarea expoziţională reunește 148 de țări și organizații internaționale.

România participă cu un pavilion propriu, construit pe o suprafaţă de 887 mp, aflat în zona centrală a expoziţiei. Conceptul Pavilionului pornește de la reinterpretarea arhitecturală a unei locuinţe româneşti tradiţionale, integrate în fluxul contemporan prin mijloace moderne de prezentare audio-video, soluţii tehnologice inovatoare.

Ziua de 29 iulie a fost desemnată, în 1998, Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te, române!", simbol al Revoluţiei Române de la 1848. „Deşteaptă-te, române!" a fost ales, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.