Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, la reuniunea ministerială informală, în format OSCE, cu tema ”Abordarea crizei privind securitatea europeană: calea de urmat și rolul OSCE”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
26.09.2014

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean,  a participat, la data de 26 septembrie 2014, la New York, la o reuniune ministerială informală, în format OSCE, cu tema ”Abordarea crizei privind securitatea europeană: calea de urmat și rolul OSCE”, organizată de Președinția elvețiană a OSCE, în marja segmentului la nivel înalt al celei de-a 69-a sesiuni a Adunării Generale ONU.

În cadrul reuniunii, ministrul român şi omologii din celelalte State participante OSCE au avut un schimb de opinii asupra perspectivelor securității europene, cu accent asupra impactului crizei în desfășurare din Ucraina.

În acest context, șeful diplomației române a subliniat valabilitatea principilor, documentelor și regulilor care guvernează abordarea cuprinzătoare a securității în spațiul OSCE, precum și atașamentul României față de respectarea deplină a principiilor și normelor dreptului internațional. A reiterat sprijinul ferm al României pentru eforturile de soluționare a crizei din Ucraina, inclusiv pentru rolul important asumat de OSCE în acest sens. A remarcat recentele evoluţii pozitive, marcate de semnarea acordurilor de la Minsk, din 5 şi 19 septembrie, care nu sunt însă suficiente, fiind necesară monitorizarea atentă a punerii în aplicare a acestora.

Totodată, cu referire la căile de urmat în abordarea crizei securității europene, ministrul român de externe a evidențiat necesitatea intensificării eforturilor pentru soluționarea conflictelor înghețate în spațiul OSCE, precum și imperativul implementării pe deplin, de către toate Statele participante, a angajamentelor și principiilor fundamentale asumate.

În context, ministrul român a subliniat importanța prioritară pe care România o acordă soluționării conflictului din Republica Moldova, reconfirmând sprijinul pentru negocierile în format ”5+2” și solicitând continuarea eforturilor pentru obținerea de progrese în procesul de negociere.