Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, la final

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
02.09.2011

Ministerul Afacerilor Externe a organizat, în perioada 29 august – 1 septembrie 2011, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, la care au participat şefii misiunilor diplomatice permanente - ambasadori, consuli generali, directori ai Institutelor Culturale Române.

Cu ocazia Zilei Diplomaţiei Române, la 1 septembrie, Preşedintele României, Traian Băsescu, i-a primit la Palatul Cotroceni pe reprezentanţii corpului diplomatic român şi pe directorii Institutelor Culturale Române

Deschiderea oficială a Reuniunii a avut loc la 31 august, în prezenţa Primului Ministru, Emil Boc, a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi şi a preşedinţilor Comisiilor de politică externă ale Parlamentului.

În mesajul adresat participanţilor la reuniunea de deschidere, ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a subliniat dimensiunea europeană a diplomaţiei române, inclusiv sub aspectul relaţionării ţării noastre cu alte spaţii de interes. Şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa rolului care îi revine MAE ca generator de parteneriate între agenţii economici din România şi din celelalte state membre ale Uniunii Europene, reiterând importanţa implementării Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Ministrul Baconschi a menţionat că România îşi propune să devină o platformă a dialogului dintre vecinătăţile estice şi sudice ale Uniunii Europene şi revendică cu succes un rol de pivot în planul prezenţei externe a Uniunii Europene şi în baza reputaţiei dobândite deja ca participant major la diferitele misiuni în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună. În privinţa îndatoririlor serviciului diplomatic de protector al drepturilor cetăţenilor români aflaţi în afara ţării, a declarat că „MAE este garantul accesului liber şi nediscriminatoriu al cetăţenilor români la serviciile la care aceştia au dreptul în calitate de cetăţeni europeni”, accentuând că „principiul după care trebuie să ne ghidăm în acţiune trebuie să fie clar – fiecare cetăţean contează”.

În legătură cu rolul MAE de pivot european pentru politica României, Ministrul Baconschi a atras atenţia asupra a doi vectori majori ai construcţiei europene: solidaritatea civică a cetăţenilor europeni, adică libera circulaţie a persoanelor, şi solidaritatea politică a societăţii europene, adică politicile coeziunii economice şi sociale. Totodată, a reiterat importanţa Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, ca pilon al relaţiei noastre transatlantice structurate în cadrul NATO. Ministrul Teodor Baconschi a subliniat importanţa unui rol mai creativ pentru obţinerea unei mai bune coordonări în planul securităţii între Uniunea Europeană, NATO, OSCE şi, nu în ultimul rând, Organizaţia Naţiunilor Unite.

Reuniunea din acest an a beneficiat de prezenţa a doi invitaţi speciali: ministrul Republicii Turcia, Ahmet Davutoğlu şi Vice-prim ministrul, ministrul de Externe şi al Integrării Europene din R. Moldova, Iurie Leancă.

Ministrul Ahmet Davutoğlu a susţinut, la 31 august 2011, o amplă alocuţiune în cadrul reuniunii, prezentând principiile pe al căror temei se desfăşoară politica externă a statului turc, printre care: „zero probleme cu vecinii” şi „stabilirea echilibrului între securitate şi libertate”. A ţinut să evidenţieze că „România este pentru Turcia atât un vecin, cât şi un prieten, dar şi un partener economic important. Relaţiile în plan politic, economic şi cultural între România şi Turcia sunt foarte bune şi viitorul lor este unul strălucit”.

La rândul său, vice-prim ministrul, ministrul de Externe şi al Integrării Europene din R. Moldova, Iurie Leancă, a realizat, la 1 septembrie, de Ziua Diplomaţiei Române, o trecere în revistă a dialogului dintre Chişinău şi Bucureşti în ultimii 20 de ani, precizând evoluţiile complexe, foarte dinamice dar cu foarte multe provocări care au loc în prezent în Republica Moldova. Oficialul moldovean a mulţumit ministrului Teodor Baconschi pentru contribuţia la constituirea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova.

În grupurile de lucru ale Reuniunii, moderate de secretarii de stat in MAE - Doru Costea, Bogdan Aurescu şi Anton Niculescu - respectiv de secretarul general Robert Cazanciuc, au fost analizate priorităţile europene strategice ale României, activitatea diplomatică bilaterală şi multilaterală şi activitatea consulară. Totodată, au fost examinate şi aspecte financiare, administrative şi din domeniul resurselor umane, legate de managementul misiunilor diplomatice. În cadrul dezbaterilor au prezentat puncte de vedere substanţiale Leonard Orban, consilier prezidenţial, Bogdan Mănoiu, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene şi Horia Roman Patapievici, directorul Institutului Cultural Român.

În marja RADR, a fost organizată astăzi o sesiune dedicată comunităţilor româneşti din străinătate. Reuniunea a beneficiat de prezenţa a patru membri ai Parlamentului României care îi reprezintă pe românii din diaspora: senatorii Viorel Riceard Badea şi Raymond Luca, respectiv, deputaţii William Gabriel Brânză şi József Kötő.

Reuniunea a constituit un exerciţiu profesional util, apreciat, în aceeaşi măsură, de diplomaţii participanţi şi de invitaţi.