Centrul de presă

Ambasadorul român în Argentina a fost decorat cu Ordinul Naţional “Orden de Mayo”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.08.2011

Ambasadorul român în Argentina, Ion Vîlcu, a fost decorat, cu ocazia încheierii misiunii la Buenos Aires, cu Ordinul Naţional “ Orden de Mayo” pentru Merit, în grad de Mare Cruce , acordat de către preşedintele Argentinei.

Ceremonia de decorare, organizata de Ministerul argentinian al Relaţiilor Externe şi al Cultelor la Palatul San Martin, a fost condusă de către Alberto D’Allotto, viceministrul afacerilor externe.

Demnitarul argentinian a făcut o amplă trecere în revistă a acţiunilor, contactelor politice, acordurilor încheiate şi proiectelor iniţiate sau concretizate în ultimii patru ani, apreciind că s-a parcurs o etapă benefică pentru relaţiile româno-argentiniene, care au înregistrat un curs ascendent pe toate planurile. Alberto D’Allotto  a subliniat că decoraţia acordată de şeful statului argentinian reprezintă un mesaj de recunoaştere şi apreciere al autorităţilor de la Buenos Aires pentru dinamica relaţiilor dintre Argentina şi România.

La ceremonie au participat ambasadori, numeroşi reprezentanţi ai ministerului argentinian de externe, ai altor ministere şi ai instituţiilor guvernamentale, reprezentanţi ai comunităţii românilor din Argentina  şi personalul misiunii.

Totodată, la 12 august, ambasada României la Buenos Aires a organizat un eveniment cultural la împlinirea a 80 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Romania şi Republica Argentina, în cadrul căruia a fost prezentată o expoziţie de documente diplomatice de referinţă din istoria relaţiilor bilaterale.  

Şeful misiunii diplomatice a evidenţiat, cu acest prilej, faptul ca relaţiile româno-argentiniene, iniţiate formal în anii `30 sub semnul colaborării fructuoase dintre două figuri istorice ale diplomaţiilor din cele două ţări – miniştrii de externe Nicolae Titulescu şi, respectiv, Carlos Saavedra Lamas - au înregistrat în ultimele două decenii o evoluţie ascendentă, de intensificare a dialogului politic şi de consolidare a cooperării bilaterale. A fost transmis şi un mesaj privind locul prioritar pe care România îl conferă Argentinei în ecuaţia relaţiilor sale cu America Latină.

Reprezentanţii comunităţii române au adresat, în acest context,. mesaje de apreciere pentru realizarea acestei acţiuni, exprimându-şi interesul pentru principalele documente istorice prezentate, fotocopii acestora putând fi expuse cu caracter permanent la sediul Asociaţiei Românilor din Argentina (ASROMAR). 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice