Centrul de presă

Participarea ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, la Consiliul Afaceri Generale

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
19.07.2011

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat la data de 18 iulie 2011, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG). Principalele  subiecte aflate pe agenda Consiliului au vizat  viitorul cadru financiar multianual al UE (informare din partea Comisiei Europene), reforma statutului Curţii de Justiţie a UE, priorităţile Preşedinţiei polone şi implementarea deciziilor Consiliile Europene din primul semestru 2011.

Comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a prezentat principalele propuneri din Comunicarea  Comisiei Europene, adoptată din 29 iunie 2011, privind viitorul cadru financiar multianual al UE. Acesta va fi dosarul cu cea mai mare miză politică de pe agenda Uniunii Europene pentru următoarele 18 luni.

România consideră propunerile Comisiei Europene din 29 iunie 2011 ca fiind o bună bază pentru negocierile viitoare şi sprijină principiile pe care au fost fundamentate, respectiv un buget modern care să aducă valoare adăugată pentru toate statele membre. Este nevoie, de asemenea, ca solidaritatea să rămână un principiu pe care să fie construit noul buget, iar politica de coeziune şi politica agricolă comună trebuie să beneficieze în continuare de alocări adecvate din bugetul UE.

Preşedinţia polonă a prezentat priorităţile Consiliului în acest semestru. Acestea sunt axate pe trei arii de acţiune: integrarea europeană, ca sursă de creştere; o Europă sigură - alimente, energie, apărare şi o Europă deschisă.

Programul Preşedinţiei polone este unul ambiţios, construit într-o logică de continuitate pe dosare importante, care nu au fost încă finalizate, precum guvernanţa economică şi extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Noul cadru financiar va fi unul din dosarele importante de gestionat de către actuala preşedinţie. De asemenea, Preşedinţia polonă va acorda o atenţie sporită vecinătăţii estice, un rol esenţial în acest sens având organizarea summit-ului Parteneriatului Estic de la sfârşitul lunii septembrie 2011, de la Varşovia.

Referitor la reforma statutului Curţii Europene de Justiţie, România susţine propunerea preşedintelui CJUE de creştere a numărului de judecători. Reforma este necesară pentru a se răspunde volumului ridicat de cazuri pe care le are în prezent Curtea.

Reamintim că în luna mai 2011, Preşedintele CJUE a transmis o scrisoare Preşedintelui Consiliului UE, în care face referire la reformele şi modificările statutului Curţii de la Luxemburg.

Miniştrii au trecut în revistă şi modul în care vor fi puse în aplicare deciziile Consiliilor Europene din acest an, cu accent pe cele privind guvernanţa economică.