Prima Pagina

Peru

Ultima actualizare: 
26.03.2017


1. Informaţii generale

Pentru siguranţa cetăţenilor români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Peru, Ministerul Afacerilor Externe avertizează că ploile torențiale căzute începând cu mijlocul lunii ianuarie 2017, în zona de coastă şi de munte au provocat inundații, surparea unor șosele și alunecări masive de teren, care au îngreunat sau blocat circulația rutieră pe mai multe tronsoane ale infrastructurii de comunicaţii din toată țara. Dintre zonele turistice cunoscute este puternic afectată zona de nord (Piura, Trujillo, Cajamarca), partea de nord a capitalei Lima și zona de munte corespunzătoare, iar dintre  regiunile de sud Arequipa înregistrează inundații puternice și o defecțiune a sistemului de alimentare cu apă care afectează 800.000 de locuitori. În regiunile de munte Apurimac și Cusco sunt ploi puternice și ninsori neobișnuit de puternice. Ploile vor dura și în luna aprilie.

Turiștii români care se deplasează în aceste zone cu mijloace rutiere de transport în comun (autobuze interurbane) sunt sfătuiți să verifice cu agențiile de turism sau cu firmele de transport, înainte de a porni la drum, dacă șoselele din zona lor de interes, sau din regiuni pe care urmează să le traverseze, sunt accesibile mijoacelor de transport.

Aeroporturile din Peru sunt integral operaționale.

Toate punctele de trecere a frontierei către statele vecine sunt deschise.

În sezonul ploios (noiembrie – aprilie) există riscul alunecărilor de teren ce pot conduce la blocarea drumurilor, inclusiv accesul în oraşul Aguas Calientes la Macchu Picchu.

Turiștii români sunt informați că, începând cu luna ianuarie 2017, la cumpărarea de cartele telefonice preplătite în Peru, vor trebui să fie amprentați, pe lângă prezentarea unui act de identitate valabil.

Consumul de stupefiante este strict interzis. Traficul sau deţinerea de stupefiante este aspru pedepsită.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Peru sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Lima şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite deplasările pe timpul nopţii, locurile aglomerate, demonstraţiile, cartierele mărginaşe, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil.
  • Cetăţenii români sunt sfătuiţi să utilizeze taxiurile numai cu o comandă telefonică transmisă în prealabil. Nu este indicat să fie utilizate în nicio situaţie taxiurile oprite pe stradă. Trebuie evitate taxiurile ilegale şi contactele cu persoane necunoscute;
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi să accesaţi, spre consultare, pagina dedicată de Internet: http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori. În anumite zone există riscul îmbolnăvirii cu febra galbenă, febra dengue sau malarie.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice