EXPO Yeosu 2012

EXPO 2012 Yeosu, Republica Coreea

La data de 27 noiembrie 2007, cu ocazia celei de-a 142-a Sesiuni a Adunării Generale a Biroului Internaţional pentru Expoziţii, Republica Coreea a fost aleasă gazda expoziţiei internaţionale din anul 2012, în cadrul unei competiţii la care au mai participat Polonia şi Maroc. Manifestarea a fost recunoscută oficial de BIE cu ocazia celei de-a 144-a Sesiuni a Adunării Generale din data de 2 decembrie 2008.

Expoziţia se va desfăşura pe durata a 90 de zile (12 mai 2012 – 12 august 2012) iar tema prospusă de organizatorii EXPO 2012 Yeosu este ”The Living Ocean and Coast: Diversity of Resources and Sustainable Activities” dezvoltată în subtemele „Coastal Development and Preservation”, „New Resource Technology”, „Creative Maritime Activities”.

Temele propuse se concentrează pe recunoaşterea adevăratei valori a oceanului şi a litoralului ca bunuri comune ale umanităţii şi necesitatea de a promova dezvoltarea durabilă şi protecţia mediului.

Expoziţia se va desfăşura pe o suprafaţă de 25 ha., în zona unui port inaugurat în 1949, iar site-ul expoziţiei şi zona adiacentă vor fi dezvoltate, atât din punct de vedere al infrastructurii – aeroporturi, căi ferate, autostrăzi şi drumuri de acces cât şi al facilităţilor suport pentru participanţi – centre administrative, spaţii de cazare, asistenţă medicală etc. Alocaţiile financiare se ridică la cca. 1,5 miliarde Euro.

Până în acest moment au confirmat participarea la EXPO 2012 un număr de 90 de ţări, dintre care: Germania, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Elveţia, Turcia, China, India, Japonia, Tailanda  şi 6 organizaţii internaţionale.

În planul recentelor evoluţii ale relaţiilor României cu BIE, implicarea activă a ţării noastre în proiectele organizate sub egida acestui organism internaţional se constituie ca un mijloc excelent de proiectare a unei imagini pozitive şi dinamice în calitate de stat membru al UE, dar şi ca un instrument de diseminare a specificului cultural al poporului român în contextul fenomenului de globalizare.

Site oficial: