Participarea României la EXPO 2012 Yeosu,…

Expoziţiile mondiale şi internaţionale după 1989

Expoziţia Mondială Sevilia 1992 „The era of Discovery” Spania

Expoziţia mondială s-a desfăşurat pe un areal de 215 ha, având alocat un buget de cca. 121,6 mld. pesetas. S-au înregistrat 112 participanţi oficiali (ţări şi organizaţii internaţionale) iar expoziţia a fost vizitată de 41,8 milioane de vizitatori.

În perioada anilor 90 BIE a reuşit să impună regulamente pentru situaţiile post-expoziţie, referitor la impactul asupra peisajului urban al oraşului gazda. Arealul expoziţiei 92 Sevilia este primul exemplu de succes al acestei abordări: organizatorii au investit într-un areal neconstruit, în proximitatea oraşului. După închiderea expoziţiei, zona a fost transformată într-un parc ştiinţific şi tehnologic, la 12 ani de la închiderea expoziţiei acesta fiind cel mai important centru de cercetare spaniol. Din 1986 până în 1991 GDP pentru Andaluzia a crescut cu 5% pe an, superior indicelui de creştere al economiei spaniole pentru această perioadă. Pentru prima dată contribuţia zonei în economia spaniolă a crescut, de la 13,2% la 14,2 %. Pe perioada expoziţiei au lucrat în cadrul site-ului 14.024 de persoane, iar în zonă au fost create 64.640 noi locuri de munca. Infrastructura zonei a fost în întregime refăcută, inclusiv infrastructura IT, permiţând economiei din zonă să crească mai mult decât media ţării în respectiva decadă.

Spania a găzduit JO de vară în 1992, la Barcelona.

Participarea Romaniei a fost organizată de un colectiv format din reprezentanţii Ministerului Culturii, Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei, Ministerului Comerţului şi Turismului, Academiei Române, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, Uniunii Arhitecţilor, Camerei de Comerţ şi Industrie etc. Acţiunile privind realizarea expoziţiei au fost efectuate de către ARTEXPO (Oficiul naţional pentru Documentare şi Expoziţii în Artă), având la dispoziţie un buget de 260 milioane lei (echivalent cca. 650.000 EURO[1]) şi 390 mii dolari. Presedintele Ion Iliescu a efectuat în 1992 o vizită oficiala in Spania, fiind primit de regele Juan Carlos si de regina Sofia şi vizitând pavilionul romanesc de la Expozitia Mondiala de la Sevilla. La intoarcere, preşedintele a vizitat Vaticanul si s-a intilnit cu Papa Ioan Paul al doilea, cu aceasta ocazie, Romania reluând relatiile diplomatice cu Vaticanul, intrerupte in 1948.

 

Expoziţia Internaţională Taejon 1993 „The chalenge of a new road to developement” Coreea de Sud

Expoziţia internaţională s-a desfăşurat pe un areal de 90 ha, având alocat un buget de cca. 2 trilioane won. S-au înregistrat 141 participanţi oficiali (ţări şi organizaţii internaţionale) iar expoziţia a fost vizitată de 14 milioane de vizitatori.

Principalul efect al expoziţiei asupra structurii urbane a oraşului a fost realizarea unei infrastructuri urbane noi şi restructurarea arhitecturală a zonei centrale, dezvoltarea reţelei locale de străzi şi autostrăzi, alimentare cu apă, reciclarea apelor uzate şi purificarea apelor curgătoare din zonă. Districtul nordic al oraşului, Daedeok (urmând modelul japonez al oraşului cercetării Tsukuba) se constituie în punctul central al ştiinţei şi tehnologiei coreene.

De la încheierea expoziţiei 55 de organizaţii naţionale şi internaţionale ce activează în domeniul cercetării îsi stabilesc sedii în acest district. Parcul ştiinţific şi tehnologic susţine şi desfăşurarea unor manifestări culturale de anvergură, promovând investiţii zonale în teatre, galerii de arta, săli de concert etc., promovând profilul cultural şi artistic al oraşului.

Coreea a găzduit JO de vara in 1988, la Seoul.

Participarea Romaniei a fost organizată de un colectiv format din reprezentanţii Ministerului Cercetării şi Tehnologiei, Ministerul Informaţiilor Publice, Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Industriei, Ministerului Comerţului, Ministerului Transporturilor, Ministerul Finanţelor, Ministerului Turismului etc. Acţiunile privind realizarea expoziţiei au fost efectuate de către ARTEXPO (Oficiul naţional pentru Documentare şi Expoziţii în Artă), având la dispoziţie un buget de 509 milioane lei (echivalent cca. 575.000 EURO[1]). Comisar pentru această expoziţie a fost numit Dan Ioan Popescu, iar arhitectura pavilionului a fost realizată de arh. Dorin Ştefan.

 

Expoziţia Internaţională Lisabona 1998 „The ocean, a heritage for the future” Portugalia

Expoziţia internaţională s-a desfăşurat pe un areal de 50 ha, având alocat un buget de cca. 76 mld. escudos. S-au înregistrat 155 participanţi oficiali (ţări şi organizaţii internaţionale) iar expoziţia a fost vizitată de 11 milioane de vizitatori.

Pe perioada de 5 ani de pregătire a infrastructurii expoziţiei, autorităţile locale au dezvoltat un proiect de investiţii extrem de ambiţios, care a constat în dezafectarea unei zone industriale vechi, cuprinzând rafinării, depozite petroliere, areale militare şi zone de carantină sanitară şi transformarea lor într-o zonă urbană integrată oraşului: nou centru urban, hoteluri şi restaurante, spitale, şcoli şi universitate, noi căi de acces rutier şi fluvial, spaţii publice: Lisbon Oceanarium, Atlantic Pavilion ( centru sportiv), Fair and Busines Center.

Dezafectările, decontaminarea zonei şi noile amenajări au implicat cca. 11.000 de lucrători in construcţii. După încheierea expoziţiei în zonă şi-au stabilit sedii companii multinaţionale importante. Studiile indică că 1/3 din creşterea GDP portughez a derivat din organizarea EXPO 98. Candidatura Portugaliei pentru organizarea Campionatul european de fotbal din 2004 s-a bazat pe infrastructura şi facilităţile create pentru EXPO 98.

Participarea Romaniei a fost organizată de un colectiv format din reprezentanţii Ministerului Industriei şi Comerţului, Ministerului Cercetării şi Tehnologiei, Ministerului Afacerilor Externe (membri cu drept de veto), Departamentul Informaţiilor Publice din cadrul Guvernului României, Ministerului Finanţelor, Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului, Academia Română, Camera de Comerţ şi Industrie, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării etc. Acţiunile privind realizarea expoziţiei au fost efectuate de către Ministerul Industriei şi Comerţului , având la dispoziţie un buget de 8 miliarde lei (echivalent cca. 800.000 EURO[1]).

 

Expoziţia Mondială Hanovra 2000 „Humankind, Nature, Technology” Germania

Expoziţia mondială s-a desfăşurat pe un areal de 160 ha, având alocat un buget de cca. 10,2 mld. DM. S-au înregistrat 155 participanţi oficiali (ţări şi organizaţii internaţionale) iar expoziţia a fost vizitată de 18 milioane de vizitatori.

Infrastructura expoziţiei a fost clădită plecând de la dotările şi amplasamentul Târgului Hanovra şi au cuprins reamenajarea din punct de vedere funcţional şi ecologic (sub deviza dezvoltării sustenabile) a site-ului expoziţional, incluzând: reamenajarea şi modernizarea Târgului Hanovra, dezvoltarea unui parc industrial „Expo Park Hanovra”, construcţia unui sistem de transport uşor de suprafaţă, construirea unor atracţii turistice „ Adventure Zoo”, „Tropical rain forest House”. Pe perioada pregătirilor şi a funcţionării expoziţiei cca. 40.000 persoane/an au fost angajate direct pentru activitatea legată de EXPO 2000 HANOVRA.

Participarea Romaniei a fost organizată de un colectiv format din reprezentanţii Ministerului Industriei şi Comerţului, Ministerului Cercetării şi Tehnologiei, Ministerului de Externe (membri cu drept de veto), Ministerului Culturii, Secretariatului general al Guvernului, Ministerului Finanţelor, Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, Academia Română, Camera de Comerţ şi Industrie, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării etc. Acţiunile privind realizarea expoziţiei au fost efectuate de către Ministerul Industriei şi Comerţului , având la dispoziţie un buget de 150 miliarde lei (echivalent cca. 7 milioane EURO). Comisar general pentru această expoziţie a fost numit Sorin Fodoreanu, iar arhitectura pavilionului a fost realizată de arh. Doru Comşa. Pavilionul României a fost vizitat de un număr de cca. 3 milioane vizitatori.

 

Expoziţia Mondială Aichi 2005 „Nature’s Wisdom” Japonia

Expoziţia mondială s-a desfăşurat pe un areal de 173 ha. S-au înregistrat 125 participanţi oficiali (ţări şi organizaţii internaţionale) iar expoziţia a fost vizitată de 22 milioane de vizitatori.

Site-ul expoziţiei a cuprins amenajări importante: grupurile de pavilioane, Global House, pasajul pietonal înconjurător, EXPO Dome şi EXPO Hall (facilitaţi expoziţionale culturale), linia de transport magnetica (Maglev), structurile administrative etc., fiind, în final, redat scopului iniţial, acela de Parc al Tineretului. 

Participarea Romaniei a fost organizată de un colectiv format din reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Ministerului Culturii şi Cultelor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Transporturilor Construcţiilor şi Turismului etc.

Acţiunile privind realizarea expoziţiei au fost efectuate de către Ministerul Afacerilor Externe, având la dispoziţie un buget de 299 miliarde lei (echivalent cca. 8 milioane EURO). Comisar general pentru această expoziţie a fost numit Ferdinand Nagy iar arhitectura pavilionului a fost realizată de arh. Dorin Ştefan. Pavilionul României a fost vizitat de un număr de cca. 2 milioane vizitatori. Preşedintele Traian Băsescu a vizitat Pavilionul României, cu ocazia vizitei oficiale desfăşurate în Japonia în iunie 2005.

 

Expoziţia Internaţională Zaragoza 2008 „Water and Sustainable Development” Spania

Expoziţia internaţională s-a desfăşurat pe un areal de 25 ha. S-au înregistrat 105 participanţi oficiali (ţări şi organizaţii internaţionale) iar expoziţia a fost vizitată de 5,6 milioane de vizitatori.

Participarea României a fost coordonată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile şi nu a avut stabilit prin actul normativ de aprobare a participării un colectiv interministerial de lucru. Bugetul disponibil a fost de cca. 5 milioane EURO. Comisari pentru EXPO 2008 Zaragoza au fost numiţi Daniel Popescu, urmat de Attila Demeter.

 

Expoziţia Mondială Shanghai 2010 „Better City Better Life” China

Desfăşurată pe pe o suprafaţă de 5,28 km2, în cele 184 de zile, EXPO Shanghai 2010 a înregistrat un număr record de vizitatori de 73 de milioane. Pentru această expoziţie mondială China a alocat un buget estimat de 29 miliarde CNY(RMB), cca. 3,5 miliarde USD. La EXPO 2010 au participat 246 de ţări şi organizaţii internaţionale.

Noutatea EXPO 2010 a constat în oportunitatea construirii pavilioanelor cu un concept arhitectural propriu. Ţara noastră a fost prezentă la această expoziţie mondială cu un pavilion naţional construit,” Greenopolis”, soluţia arhitecturală aparţinând arhitectului Andreea Rotaru.

În 6 luni de participare “Greenopolis” -pavilionul României a fost vizitat de un număr de 5.473.000 de vizitatori.

Participarea Romaniei  la EXPO 2010 Shanghai, China a fost organizată de un colectiv format din reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Economiei şi Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ministerului Mediului, comisar general pentru această expoziţie fiind numit Ferdinand Nagy.

Acţiunile privind realizarea expoziţiei au fost efectuate de către Ministerul Afacerilor Externe, având la dispoziţie un buget de 27 milioane RON.[1] ECU până la 31 dec. 1998