Centrul de presă

Reuniune de lucru a ministrului Afacerilor Externe cu şefii de misiuni diplomatice ale unor state din Asia

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
19.04.2011

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a avut astăzi, 19 aprilie, o întrevedere de lucru cu ambasadorii statelor membre ale First Asian Group, rezidenţi la Bucureşti.

Întrevederea a prilejuit un schimb de opinii pe teme de actualitate de politică externă şi internaţională, au fost prezentate principalele obiective ale României în relaţiile cu statele asiatice şi abordate problemele în atenţie în relaţiile bilaterale.

Şeful diplomaţiei române s–a referit la perspectiva relaţiilor României cu statele din zona Asiei-Pacific, evidenţiind importanţa acordată amplificării dialogului politic şi cooperării economice fundamentate pe o abordare pragmatică a proiectelor bilaterale şi în format multilateral.

Ministrul Baconschi a evidenţiat, de asemenea, importanţa acordată participării active a României în cadrul dialogului bi-regional, dezvoltat atât sub auspiciile formatului de cooperare UE - ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est), precum şi sub egida dialogului ASEM (Asia-Europe Meeting).

La solicitarea ambasadorilor participanţi la reuniune au fost prezentate poziţia României privind evoluţiile recente din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, priorităţile României în cadrul UE, aderarea României la spaţiul Schengen, situaţia din Afganistan şi alte teme de interes pentru agenda bilaterală şi internaţională.


Informaţii suplimentare

La First Asian Group participă şefii de misiuni ale unor state din zona Asia-Pacific, inclusiv şefii de misiune ai Turciei şi Iranului. Grupul a fost format ad-hoc la Bucureşti şi se reuneşte anual cu participarea ministrului Afacerilor Externe.