Centrul de presă

Comitetul consultativ în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare și asistență umanitară

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.02.2020

Ministerul Afacerilor Externe a găzduit vineri, 14 februarie 2020, prima sesiune din acest an a Comitetului consultativ în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare și asistență umanitară. Reuniunea, prezidată de secretarul de stat pentru relații interinstituționale, Daniela Gîtman, a fost dedicată discutării și avizării Planului anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară al Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid) pentru anul 2020. Potrivit legii, Planul RoAid 2020 va fi supus aprobării Guvernului.

Discuțiile au vizat corelarea priorităților înscrise pe agenda de politică externă a României cu angajamentele asumate de țara noastră în plan internațional, solicitările venite din partea partenerilor externi de dezvoltare, fondurile de asistență gestionate de RoAid, precum și cu expertiza deținută de partea română. Dialogul a relevat utilitatea concentrării eforturilor României în domeniile educație, sănătate, schimbări climatice, reconstrucție post-dezastru și post-conflict, politici publice și reforma administrației.

S-a convenit, de asemenea, inițierea unor noi proiecte sectoriale de cooperare pentru dezvoltare, precum și stabilirea de noi parteneriate cu agenții specializate în domeniul asistenței din state partenere. Membrii Comitetului au agreat și necesitatea elaborării Programului multianual strategic privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistența umanitară pentru perioada 2020-2024.
 

Informații suplimentare

Comitetul consultativ în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare și asistență umanitară, înființat pe baza Hotărârii Guvernului nr. 678/2017, funcționează în coordonarea MAE și are scopul de a asigura unitatea planificării strategice și stabilirea consensuală a priorităților geografice și tematice în politica de cooperare pentru dezvoltare și asistență umanitară a României. Din acest comitet fac parte reprezentanți ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Justiției, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și ai Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid.