Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la dejunul de lucru organizat de Comisia Europeană pe tema viitoarei Strategii cuprinzătoare a Uniunii Europene cu Africa

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
13.02.2020

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale, Daniela Gîtman, a participat joi, 13 februarie 2020, la Bruxelles, la dejunul de lucru dedicat discutării viitoarei Strategii cuprinzătoare a Uniunii Europene cu Africa, eveniment găzduit de Înaltul Reprezentant, Vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, și Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la care au participat miniștri ai afacerilor externe și secretari de stat responsabili de tematica dezvoltării din statele membre ale Uniunii Europene.

În contextul discuțiilor privind realizarea unei noi strategii cuprinzătoare a Uniunii Europene cu Africa, dezbaterile s-au concentrat pe prioritățile avute în vedere de instituțiile europene și statele membre în scopul identificării sectoarelor esențiale ale viitorului parteneriat. Astfel, liniile de acțiune vizează domenii precum: creștere durabilă și locuri de muncă; tranziție verde; transformarea digitală și a datelor; pace, securitate, guvernare și reziliență; migrație și mobilitate; multilateralism.

Participanții au avut un schimb informal, detaliat, de opinii cu privire la modalitățile optime de acțiune pentru a materializa, în comun, obiectivele de dezvoltare durabilă. Un alt subiect care a făcut obiectul discuțiilor a vizat perspectivele relației UE-Uniunea Africană (UA), în contextul evenimentelor majore din 2020 care vor marca relația UE-Africa (reuniunea comisarilor UE-UA, reuniunea ministerială UE-UA, respectiv summit-ul UE-UA).

În acest context, secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat că România susține necesitatea dezvoltării unei strategii cuprinzătoare care să ghideze relația UE-Uniunea Africană, precum și eforturile comune UE-UA, dar și cooperarea cu ONU, pentru asigurarea păcii și securității în Africa. Din acest punct de vedere, oficialul MAE a amintit contribuția României la misiunile de pace ale ONU și la misiunile de instruire ale UE din spațiul african, cu accent asupra sprijinului acordat stabilizării situației din Sahel.

În privința cooperării cu statele din Africa, secretarul de stat Daniela Gîtman a punctat contribuția României în domeniul educațional, menționând bursele acordate în mediul universitar românesc, care facilitează acumularea competențelor necesare pentru accesul pe piața muncii. De asemenea, demnitarul MAE a exprimat interesul României pentru cooperarea cu statele africane în domeniul schimbărilor climatice, cu accent pe protecția împotriva erodării zonelor costiere.

Reuniunea a prilejuit și un schimb de opinii cu omologi din alte state membre UE pe marginea cooperării dintre Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare din România (RoAid) și agenții de profil din Germania, Portugalia, Polonia, Spania și Suedia. De asemenea, în discuțiile cu reprezentanții Republicii Cehe, Slovaciei, Poloniei și statelor baltice s-a explorat ideea cooperării mai strânse între statele like-minded în cadrul proiectelor UE pentru dezvoltare.