Centrul de presă

Primirea ambasadorului Republicii Macedonia de Nord, E.S. domnul Gabriel Atanasov, de către secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
22.01.2020

La data de 22 ianuarie 2020, secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, l-a primit în audiență pe ambasadorul Republicii Macedonia de Nord în România, E.S. domnul Gabriel Atanasov. 

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, a subliniat susținerea constantă pe care România o acordă unei perspective europene clare pentru Republica Macedonia de Nord. În acest sens, a evocat eforturile susținute depuse atât pe durata mandatului României de Președinție a Consiliului UE, cât și în perioada ce a urmat acestuia, pentru adoptarea deciziei privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Macedonia de Nord, cât mai curând posibil. În același timp, demnitarul român a încurajat menținerea angajamentului Republicii Macedonia de Nord pentru înregistrarea în continuare de progrese în procesul de reformă, care să sprijine eforturile de adoptare a deciziei așteptate, contribuind, totodată, la transformarea societății și la apropierea constantă de standardele și de valorile UE.

Totodată, secretarul de stat Iulia Matei s-a referit la valențele strategice ale politicii de extindere, instrument-cheie al UE atât pentru realizarea obiectivelor Uniunii ca actor credibil în plan global, cât și pentru impulsionarea transformării și modernizării Balcanilor de Vest. În contextul demarării, în perioada următoare, a discuțiilor la nivel european în ceea ce privește eficientizarea metodologiei extinderii, secretarul de stat a reiterat poziția României privind separarea acestor dezbateri de deciziile referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Macedonia de Nord și Albania, astfel încât să nu fie generate întârzieri suplimentare sau să fie blocat parcursul european al acestor state.

În ceea ce privește relațiile bilaterale, ambele părți au reconfirmat menținerea dinamicii pozitive a dialogului și au evidențiat importanța intensificării și diversificării cooperării la nivel economic, mai ales în ceea ce privește schimburile comerciale, pentru o mai bună valorificare a potențialului de colaborare între cele două state.