Informaţii de călătorie

Bosnia și Herțegovina, zona Sarajevo – Grad ridicat de poluare atmosferică

Tip: 
Atenţionare de călătorie
Data: 
17.01.2020

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bosnia și Herțegovina că, potrivit datelor transmise de autoritățile locale, poluarea atmosferică (inclusiv cea cu pulberi în suspensie de tipul PM 2,5) se menține la un nivel ridicat în special în Cantonul Sarajevo. În acest context, s-a decis prelungirea pe termen nedeterminat, pentru anotimpul rece, a interdicțiilor de circulație / tranzitare a orașului Sarajevo, pentru vehiculele care depășesc 3,5 tone, pe axul principal Baščaršija – Nedžarići și de acces al autovehiculelor cu norme de poluare EURO 2 sau mai poluante în municipalitățile Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo și Ilidža.

Cetățenii români sunt sfătuiți să consulte pagina de internet: https://www.airnow.gov/index.cfm?action=airnow.global_summary#Bosnia_and_Herzegovina$Sarajevo, pentru a obține informații actualizate din oră în oră, referitoare la nivelul de poluare cu pulberi în suspensie. De asemenea, se recomandă cetățenilor români care suferă de afecțiuni respiratorii să evite pe cât posibil călătoriile în Sarajevo în perioada iernii.

Ultimele măsurători arată că indicele privind calitatea aerului (AQI) – de poluare, în principalele orașe din zonă, sunt:

  • în SARAJEVO, AQI: 310 µg/m³, „periculos”;

  • în LUKAVAC, AQI: 221 µg/m³, „foarte nesănătos”;

  • în ILIJAŠ, AQI: 196 µg/m³, „nesănătos”;

  • în ZENICA, AQI: 192 µg/m³, „nesănătos”, pentru persoane cu anumite afecțiuni;

  • în JAJCE, AQI: 192 µg/m³, „nesănătos”;

  • în PRIJEDOR, AQI: 184 µg/m³, „nesănătos”;

  • în VISOKO, AQI: 172 µg/m³, „nesănătos”.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733668893 și +38733214022, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Bosnia și Herțegovina: +38761428354.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://sarajevo.mae.ro,  www.consularprotection.eu, www.meteoalarm.euwww.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție atât aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, cât și serviciul de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice