Centrul de presă

Comunicat de presă

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
31.12.2019

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de faptul că, în urma unei decizii adoptate recent de Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova, postului TVR Moldova i-a fost acordată o frecvență cu acoperire națională, permițând astfel difuzarea analogică a programelor TVR Moldova pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

MAE a întreprins eforturi susținute și continue în sprijinul redobândirii de către TVR Moldova a frecvenței naționale de emisie, retrasă abuziv în 2007. Astfel, decizia autorității de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale din Republica Moldova poate fi considerată ca fiind una de natura reparatorie.

MAE își exprimă încrederea că aceasta decizie va contribui la consolidarea legăturii  Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și la îmbunătățirea accesului cetățenilor Republicii Moldova la informație corectă și imparțială din spațiul european. Totodată,  acoperirea națională pe care o va deține TVR Moldova reprezintă o oportunitate pentru întărirea comunității de limbă și cultură existentă între România și Republica Moldova.

 

Informații suplimentare:

La 12 septembrie 2013 a fost semnat Acordul de soluționare amiabilă a cererii nr. 36398/08 - SRTV împotriva R. Moldova, prin care a fost închisă cauza aflată pe rolul CEDO ca urmare a plângerii introduse de SRTV după retragerea abuzivă, în 2007, de către autoritățile de atunci de la Chișinău, a licenței sale de emisie pe teritoriul Republicii Moldova.

Ca urmare a Acordului de soluționare amiabilă, încheiat cu implicarea activă și substanțială a MAE român, SRTV și-a reluat emisia în Republica Moldova în anul 2013, pe cablu și pe transmisie digitală experimentală, urmând a intra pe transmisie digitală națională atunci când aceasta va fi implementată în Republica Moldova.

Printr-o adresă transmisă Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova în septembrie 2019, SRTV și-a exprimat interesul de a obține o frecvență de emisie care să permită difuzarea analogică a programelor postului TVR Moldova pe întreg teritoriul Republicii Moldova. MAE român, prin Ambasada României la Chișinău, a sprijinit această solicitare prin  demersuri diplomatice.