Centrul de presă

Vizita secretarului de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, la Paris

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
20.12.2019

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, a efectuat, la 19 decembrie, o vizită de lucru la Paris, unde a avut consultări cu omologul francez, Amélie de Montchalin, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe francez, precum și întrevederi cu Clément Beaune, consilier pentru Europa al Președintelui Emmanuel Macron, și cu Sandrine Gaudin, secretar general în cadrul Secretariatului general pentru Afaceri europene.

În cadrul întâlnirilor, secretarul de stat Iulia Matei a subliniat caracterul special al relațiilor franco-române, având în vedere calitatea Franței de partener tradițional în proiectarea obiectivelor de politică externă ale României, atât din perspectiva raporturilor bilaterale, cât și a cooperării în cadrul UE. De asemenea, cele două părți au apreciat nivelul foarte bun al relației bilaterale, având drept fundament Parteneriatul Strategic reconfirmat la cel mai înalt nivel, fiind subliniate legăturile istorice profunde care definesc relația privilegiată dintre România și Franța.

În context, discuțiile au evidențiat interesul comun al celor două părți pentru continuarea dialogului politic la nivel înalt, precum și pentru imprimarea unei dimensiuni de cooperare mai strategică în relațiile dintre cele două state, care să genereze eficiență crescută în acțiunea lor atât în plan bilateral, cât și la nivel european.

De asemenea, demnitarul român a evocat rezultatele deosebite ale Sezonului România-Franța, care pot constitui o nouă bază și un stimulent al cooperării bilaterale. Totodată, a apreciat cooperarea economică foarte bună, având în vedere că Franța este al patrulea partener comercial al României în ceea ce privește volumul schimburilor comerciale.

Vizita a ocazionat, totodată, un schimb substanțial de opinii pe marginea unor dosare curente de pe agenda UE, precum: Conferința privind Viitorul Europei, politica de migrație și azil, reforma spațiului Schengen, evoluția negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual, Europa socială și Pactul Ecologic European. Ambele părți au agreat menținerea unei coordonări intense în raport cu evoluțiile la nivel UE pe aceste dosare, dată fiind expertiza recentă a României în timpul deținerii Președinției Consiliului UE și interesul ambelor state de a avansa agenda europeană.

În contextul discuțiilor pe marginea Conferinței privind Viitorul Uniunii Europene, partea română a accentuat necesitatea conturării, în perioada următoare, a unei poziții clare cu privire la conceptul, modul de desfășurare, obiectivele și rezultatele Conferinței, subliniind, totodată, necesitatea asigurării echilibrului interinstituțional și a implicării tuturor statelor membre în acest proces. De asemenea, a subliniat necesitatea ca tematicile care urmează să facă obiectul discuțiilor în cadrul acestui proces să vizeze implementarea obiectivelor din Agenda Strategică a Uniunii și prioritățile enunțate de noua Comisie Europeană.

Cu referire la ultimele evoluții în procesul Brexit, discuțiile au vizat etapele ulterioare ale acestui proces, cu accent pe stabilirea relațiilor viitoare dintre UE și Marea Britanie. Partea română a subliniat importanța definirii unui cadru ambițios și cuprinzător de cooperare în viitor între Uniunea Europeană și Marea Britanie, care să vizeze deopotrivă relațiile externe, securitatea și apărarea, politica comercială, precum și asigurarea unui tratament nediscriminatoriu și echitabil pentru toți cetățenii europeni.

Oficialul român a subliniat ca exercițiul de reflecție pentru eficientizarea procesului de extindere care va fi demarat de către Comisia Europeană trebuie sa se bazeze pe o dezbatere onestă, fără afectarea proceselor în curs. În context, a exprimat așteptarea României cu privire la formularea unor decizii politice pozitive privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și R. Macedonia de Nord în martie anul viitor.

Dialogul pe tema Cadrului Financiar Multianual a evidențiat susținerea celor două părți pentru un buget ambițios, care să permită atingerea principalelor obiective strategice ale Uniunii, inclusiv menținerea unui rol esențial și a unei finanțări adecvate pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună.

Cu referire la politica în domeniul azilului și migrației și respectiv reforma spațiului Schengen, cele două părți și-au exprimat interesul cu privire la viitoarea propunere a Comisiei Europene privind instituirea unui Pact pe migrație, apreciind în context intenția noii Comisii de a continua abordarea comprehensivă a migrației. Discuțiile au reliefat disponibilitatea părților de a continua dialogul pe acest subiect în vederea identificării unor soluții care să ia în calcul diferitele forme de exprimare a solidarității. Oficialul român a subliniat faptul că finalizarea reformei Spațiului Schengen poate fi considerată completă doar prin aderarea efectivă a României la Spațiul de liberă circulație.

În ceea ce privește recentul Pact Ecologic European, partea română a arătat necesitatea asigurării unei tranziții echitabile și juste din punct de vedere economic și social, inclusiv prin definirea unor mecanisme și instrumente de sprijin flexibile care să țină cont de circumstanțele naționale ale statelor membre, în special a celor mai vulnerabile.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice