Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Dan Neculăescu la Summit-ul Inițiativei Central Europene

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
19.12.2019

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat la Summit-ul Inițiativei Central Europene (ICE), desfășurat la Roma, la 19 decembrie, în anul marcării a trei decenii de la înființarea acestui for regional.

În intervenţia sa, Dan Neculăescu a exprimat apreciere pentru inițiativele lansate în cadrul ICE de Președinția-în-Exercițiu italiană în 2019, în special în raport cu eforturile de consolidare a relației acestui for cu UE și ONU și de creștere a vizibilității formatului. Totodată, s-a referit la aportul României în promovarea aspirațiilor europene ale statelor din cadrul ICE nemembre UE, inclusiv din postura de Președinție a Consiliului UE în prima parte a acestui an. A reiterat necesitatea menținerii angajamentelor UE în raport cu regiunea și, în mod specific, a lansării cât mai curând a negocierilor de aderare a Albaniei și Macedoniei de Nord la UE. În raport cu statele din Parteneriatul Estic (PaE) reprezentate în cadrul ICE, Dan Neculăescu a pledat pentru un efort în vederea obținerii de rezultate concrete în asumarea valorilor și standardelor europene în vecinătatea estică. 

De asemenea, demnitarul român a subliniat interesul pentru utilizarea optimă a cadrului de colaborare oferit de ICE și a punctat relevanța ICE pentru îndeplinirea unor obiective comune precum transferul de expertiză în domenii ca statul de drept, gestionarea exodului tinerelor talente din regiune sau reducerea decalajelor de dezvoltare.