Centrul de presă

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, la conferința pe tema “EnlargEUrope through young people”, organizată de Societatea Academică din România (SAR) împreună cu European Movement of Serbia

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.12.2019

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, a participat astăzi, la București, la conferinţa pe tema “EnlargEUrope through young people”, organizată de Societatea Academică din România (SAR) împreună cu European Movement of Serbia.

În intervenția sa, secretarul de stat român a transmis organizatorilor aprecierea pentru implicarea tinerilor în dezbaterile referitoare la temele prioritare ale agendei europene, precum politica de extindere și beneficiile procesului de aderare europeană. De asemenea, a subliniat că aceste subiecte sunt relevante atât pentru tinerii români, care sunt beneficiari direcți ai avantajelor apartenenței României la UE, cât și pentru tinerii din regiunea Balcanilor de Vest, care rămân „motorul” schimbării și modernizării, susținând activ orientarea pro-europeană a statelor lor.

Demnitarul român s-a referit la acțiunea României în primul semestru al anului 2019, ca Președinție rotativă a Consiliului UE, centrată pe reafirmarea angajamentului său de a contribui la consolidarea proiectului european, pe baze mai puternice, mai unite și mai coezive. Iulia Matei a subliniat, totodată, accentul plasat pe evidențierea valorii strategice, dar și a valorii democratice, profund transformatoare a procesului de extindere în regiune, dovedite inclusiv prin exemplul istoric de reconciliere pașnică prin încheierea Acordului de la Prespa, impulsionat de perspectiva europeană.

În acest context, secretarul de stat a evidențiat abordarea pragmatică a României, axată pe generarea de rezultate concrete pentru cetățenii din regiune, îndeosebi pentru tineri, ilustrată inclusiv prin organizarea la București a unei conferințe dedicate tineretului: „Cum răspundem aspirațiilor europene ale tinerilor din Balcanii de Vest?”, pe perioada mandatului României de Președinție a Consiliului UE. Acest eveniment, menit să faciliteze stabilirea unui dialog durabil la nivelul tinerilor din UE și din regiune, a pornit de la convingerea României că formarea unei noi generații, care promovează valorile europene și reconcilierea, rămâne esențială și determinantă pentru viitorul regiunii.

Iulia Matei a precizat, deopotrivă, că prioritatea acordată continuării procesului de extindere a rămas, dincolo de mandatul de Președinție a Consiliului UE, parte integrantă a viziunii României privind viitorul Europei, punând accentul pe necesitatea consolidării credibilității acestei politici strategice și a menținerii ușilor deschise pentru primirea de noi membri, atunci când aceștia fac progresele necesare pentru a se alătura Uniunii.

În încheiere, secretarul de stat a evocat sprijinul concret al României pentru parcursul european al statelor candidate la aderare, atât pentru cele care au deschis deja negocierile de aderare, cum este cazul Muntenegru și al Serbiei, cât și pentru Republica Macedonia de Nord și Albania, state candidate care așteaptă încă adoptarea de către Uniune a deciziilor politice de deschidere a negocierilor de aderare. Astfel, oficialul român a reiterat sprijinul României pentru o decizie pozitivă în acest sens cât mai curând posibil, înaintea Summit-ului de la Zagreb UE-Balcanii de Vest din mai 2020.