Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la cea de-a 14-a Reuniune a miniștrilor afacerilor externe ASEM

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.12.2019

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 15-16 decembrie 2019, la cea de-a 14-a Reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai formatului Asia-Europa (ASEM/Asia-Europe Meeting), care se desfășoară la Madrid.

Evenimentul, care are ca temă „Asia și Europa - împreună pentru un multilateralism eficient”, va reuni miniștri de externe și înalți reprezentanți din peste 50 de țări europene și asiatice, alături de UE - reprezentată de Serviciul European de Acțiune Externă - și de Secretariatul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (Association of Southeast Asian Nations/ASEAN). Evenimentul va fi prezidat de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate al UE, Josep Borrell.

Acesta este ultimul eveniment din seria de reuniuni ministeriale ASEM care au avut loc în cursul anului 2019 la care România a fost contribuitor activ, inclusiv prin găzduirea la București, în perioada 15-16 mai, a reuniunii miniștrilor educației ASEM, pe durata exercitării Președinției române a Consiliului UE.

Dialogul miniștrilor de externe va viza modalitățile de promovare a multilateralismului eficient și gestionarea provocărilor comune ale celor două continente, precum schimbările climatice, terorismul, securitatea cibernetică și securitatea maritimă. O atenție specială va fi acordată temei conectivității, ca o invitație la solidaritate și cooperare.

Cu prilejul participării la reuniune, ministrul Bogdan Aurescu va reafirma obiectivele-cheie ale României referitoare la abordarea unitară a provocărilor globale de securitate, economice și interumane, și va reconfirma angajamentul României față de dialogul și colaborarea cu țările cu poziții similare. Nu în ultimul rând, va sublinia obiectivul comun al statelor ASEM privind combaterea efectelor negative ale schimbărilor climatice. 

În marja evenimentului, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea o serie de întâlniri bilaterale cu omologi.