Centrul de presă

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, la reuniunea informală a secretarilor de stat pentru afaceri europene și a secretarilor generali din statele membre UE

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
29.11.2019

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, a participat în perioada 28-29 noiembrie 2019 la reuniunea informală a secretarilor de stat pentru afaceri europene și a secretarilor generali din statele membre UE, organizată de viitoarea Președinție croată a Consiliului UE.

Agenda de discuții a cuprins prezentarea priorităților Președinției croate a Consiliului UE şi agenda europeană în domeniul conectivității.

În ceea ce privește programul Președinției croate a Consiliului UE, oficialul român a exprimat susținere pentru prioritățile stabilite și a salutat convergența acestora cu programul Trio-ului de Președinții România-Finlanda-Croația.

Secretarul de stat român a afirmat sprijinul României pentru  avansarea agendei europene, evidențiind importanța menținerii unității, a caracterului incluziv și a coeziunii la nivelul UE, în linie cu angajamentele și prioritățile convenite de liderii europeni la Summit-ul de la Sibiu în mai 2019, precum și obiectivele reflectate în Agenda Strategică a Uniunii Europene 2019-2024.

De asemenea, oficialul român a salutat angajamentul viitoarei Președinții croate a Consiliului UE pentru avansarea agendei europene în spiritul construirii consensului și al unității de acțiune la nivelul UE, precum și pentru urmărirea mai aplicată a realizării obiectivelor și intereselor comune la nivel european.

În contextul unui nou ciclu instituțional, secretarul de stat român a evidențiat caracterul prioritar al finalizării negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual care să permită operaționalizarea acestuia în timp util. De asemenea, Iulia Matei a exprimat susținerea României pentru avansarea procesului de extindere și promovarea unei acțiuni externe eficiente a Uniunii în vecinătatea sa.

Referitor la tema conectivității, demnitarul român a subliniat rolul major al acesteia în consolidarea pieței interne, ca motor pentru creștere, ocupare și stimulare a investițiilor. Din această perspectivă, secretarul de stat a subliniat legătura strânsă între conectivitate și mobilitate, precum și necesitatea evitării abordărilor protecționiste în cadrul pieței unice.

În ceea ce privește conectivitatea în domeniul digital, secretarul de stat Iulia Matei a subliniat importanța care trebuie acordată evoluțiilor pe plan european și global, pentru a asigura adaptarea economiei la progresul tehnologic, inclusiv prin mijloace adecvate pentru facilitarea tranziției din perspectivă socială.