Centrul de presă

România perfecționează specialiști africani în reconstrucție și stabilizare post-conflict

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
25.11.2019

Astăzi are loc la Addis Abeba (Etiopia), deschiderea oficială a celei de a treisprezecea ediţii a cursului de reconstrucție şi stabilizare post-conflict, organizat de Ministerul Afacerilor Externe şi RoAid, agenția română de cooperare internațională pentru dezvoltare, în cooperare cu Uniunea Africană (UA).

Astfel, prin acest curs, 25 de specialiști din zece țări africane se vor perfecționa în domeniul reconstrucției și stabilizării post-conflict, la sediul Comisiei Uniunii Africane din Addis Abeba, între 25 și 29 noiembrie 2019. Militari, ingineri, universitari, specialiști în asistență umanitară, logistică, dezarmare, stabilizare și protecția copiilor în zone de conflict se numără printre cei care își vor perfecționa cunoștințele și participa la un schimb de experiență.

Acest curs, finanțat din fondurile românești de cooperare pentru dezvoltare, reprezintă o formă concretă prin care România își propune să contribuie la stabilizarea și reconstrucția în Africa. Cursul este, totodată, o primă colaborare în domeniu cu Uniunea Africană, prin care expertiza românească și europeană va intra în dialog cu cea locală, iar lecțiile tranziției românești vor fi puse la dispoziția specialiștilor africani. Cursanții vor studia teoretic și practic dezvoltarea capacităților în situații post-conflict, obiectivele și instrumentele politicii UE pentru Africa, cadrul instituțional al UA pentru stabilizare și reconstrucție, contextul politic și de securitate, combaterea terorismului și a corupției.

 

Informații suplimentare:

MAE a organizat și a finanțat, până în prezent, douăsprezece ediții ale cursului de reconstrucție și stabilizare post-conflict”, începând din 2007. Peste 300 de specialiști din România și alte peste 50 de țări au fost formați în domeniu. Programul este finanţat din bugetul agenției RoAid, aflată în subordinea MAE. Printre vorbitorii actualei ediții se numără: Thomas Garrett, secretarul general al Comunității Democrațiilor, organizație a cărei președinție rotativă este deținută în acest moment de România, precum și specialiști din structurile Uniunii Africane. Experții români invitați sunt Sergiu Mișcoiu, profesor universitar, directorul Centrului de Studii Africane al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Sorin Ioniță, președintele asociației Expert Forum, specializat în politici publice, și antreprenorul Daniel Homorodean, vicepreședinte al clusterului IT din Cluj-Napoca.