Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu președintele emerit al ACUS, gen (r.) James L. Jones

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
22.11.2019

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 22 noiembrie 2019, o întrevedere cu președintele emerit al Atlantic Council US, gen. (r.) James L. Jones.

Cu acest prilej a avut loc un schimb aprofundat de opinii în legătură cu provocările actuale la adresa securității euro-atlantice. Au fost abordate aspecte privind situația de securitate la frontiera estică a NATO, cu accent asupra regiunii Mării Negre, precum și modalitățile de gestionare a acestora, fiind evidențiată importanța rolului NATO și al UE, dar și contribuția unor inițiative regionale, precum Formatul București (B9) și Inițiativa celor Trei Mări.

Ministrul român al afacerilor externe a subliniat necesitatea coerenței măsurilor privind asigurarea securității pe Flancul Estic al NATO, pledând pentru o viziune unitară și cuprinzătoare a acestora, de la Marea Baltică la Marea Neagră. A evocat sprijinul SUA pentru consolidarea posturii NATO de apărare şi descurajare în regiunea Mării Negre şi a evidențiat importanța creșterii prezenţei militare americane în România, având în vedere caracterul volatil al climatului de securitate din regiune.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat totodată interesul României de a obține progrese concrete în toate domeniile Parteneriatului Strategic bilateral cu SUA, menționând în mod concret cooperarea în domeniul apărării, securității energetice și cibernetice, precum și cooperarea economică și investițiile.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța continuării implicării SUA în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, în special în ceea ce privește proiectele prioritare de interconectare și Fondul de Investiții. A evocat implicarea activă a României în buna pregătire a obiectivelor și rezultatelor următorului Summit al Inițiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit de Estonia în 2020,  plecând de la expertiza României acumulată prin organizarea Summit-ului de succes al Inițiativei din 2018, găzduit de Președintele Klaus Iohannis. A amintit, în acest sens, contribuția valoroasa a ACUS la reușita primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, organizat la București cu prilejul Summit-ului din 2018.

Președintele emerit al Atlantic Council US, gen. (r.) James L. Jones, a salutat rolul activ și contribuțiile semnificative ale României în plan regional și în cadrul NATO. A arătat că evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre au impact asupra securității întregului spațiu euro-atlantic și a evidențiat necesitatea continuării eforturilor de întărire a capacității de descurajare și apărare, printr-un efort unitar al tuturor aliaților. A subliniat totodată importanța demersurilor de diseminare a informațiilor privind evoluțiile din regiunea Mării Negre, pentru a crește gradul de conștientizare a factorilor decizionali și a opiniei publice în legătură cu importanța regiunii.

În acest sens, a fost agreată continuarea cooperării apropiate a MAE cu ACUS, inclusiv pentru creșterea profilului internațional României, inclusiv în mediul academic și de specialitate din SUA, și pentru recunoașterea contribuției țării noastre la stabilitatea și securitatea regională și transatlantică.