Centrul de presă

Participarea Secretarului de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, la Forumul Național al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), ediția 2019

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.10.2019

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, a participat astăzi, 28 octombrie 2019, la ediția 2019 a Forumului Național SUERD. Cu această ocazie a avut loc și ceremonia de predare către Croația a președinției Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

Demnitarul român a evidențiat avantajul de care a beneficiat România prin suprapunerea celor două Președinții, cea a Consiliului Uniunii Europene și cea a SUERD, pentru o perioadă de șase luni, ambele desfășurând-se în concordanță cu principiul coeziunii și consolidând astfel profilul României pe plan european.

În acest context, secretarul de stat a remarcat semnificația sporită pe care au avut-o negocierile pentru viitorul Cadru Financiar Multianual, având în vedere faptul că prioritățile de finanțare vor trebui să reflecte prioritățile politice ale Uniunii, inclusiv pe cele de coeziune și dezvoltare regională. Astfel, Melania-Gabriela Ciot a arătat că este necesară o conectare cât mai bună a priorităților politice din cadrul SUERD la multiplele surse de finanțare prevăzute în viitorul Cadru Financiar Multianual al UE (2021-2027).

În cadrul discuțiilor, demnitarul a făcut bilanțul președinției României la SUERD, menționând principalele realizări ale acesteia și subliniind faptul că România a obținut consensul pentru adoptarea de către statele membre UE a Concluziilor Consiliului Uniunii Europene privind implementarea strategiilor macro-regionale.

Un alt succes înregistrat în timpul exercitării mandatului de Președinție SUERD îl reprezintă relansarea Strategiei Dunării. La propunerea României și împreună cu eforturile conjugate ale celorlalte state membre și ale Comisiei Europene, a fost agreată promovarea mai activă a obiectivelor noi, de interes comun, în cadrul Strategiei Dunării și readucerea SUERD pe agendele politice naționale ale statelor participante.

De asemenea, la nivel politic, România a depus toate eforturile pentru a obține consensul statelor membre privind procesul de revizuire a Strategiei Dunării și a facilitat finalizarea Documentului Consolidat de Revizuire a Planului de acțiune pentru regiunea Dunării – un document politic complex care reprezintă viziunea statelor membre SUERD pentru viitoarea strategie.

La finalul discursului, demnitarul român a urat mult succes viitoarei președinții croate la SUERD și i-a înmânat lui Velimir Žunac, Secretar de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și al Fondurilor UE din Croația, simbolul președinției strategiei.


Informații suplimentare:

SUERD reprezintă o inițiativă politică a României și Austriei, promovată printr-o scrisoare comună la nivel de prim-ministru (iunie 2008) și adresată președintelui Comisiei Europene. În baza acestui demers și urmare a consultării cu cele 14 state membre, la 8 decembrie 2010, Comisia Europeană a prezentat Comunicarea privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (SUERD) și Planul de Acțiune, iar, la 13 aprilie 2011, documentul a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene.

Strategia are 14 state membre: nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state ne-membre UE (Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina).

România a deținut președinția SUERD în perioada 1 Noiembrie 2018 – 30 Octombrie 2019.