Centrul de presă

Consultări consulare bilaterale româno-americane

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
26.10.2019

Directorul general al Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe, Dan Dima, a avut, la data de 22 octombrie 2019, la Washington, o întâlnire cu delegația Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, condusă de Ian Brownlee, adjunctul principal pentru afaceri consulare din cadrul Departamentului de Stat. La întâlnire au participat și reprezentanți ai Departamentului pentru Securitate Internă (DHS).

Elementul central al discuțiilor l-a constituit problematica accederii României în programul Visa Waiver - factor de consolidare a Parteneriatul Strategic dintre cele două țări. În acest context, au fost reiterate etapele parcurse de România pentru îndeplinirea acestui obiectiv, precum și direcțiile viitoare.

Partea română a reafirmat faptul că, deși majoritatea cerințelor din programul Visa Waiver se referă la domeniul cooperării bilaterale, din perspectivă europeană, reciprocitatea reprezintă, în continuare, o preocupare și unul dintre principiile fundamentale ale politicii Uniunii Europene în materie de vize.

Menționăm că această rundă de consultări se înscrie în seria demersurilor susținute de consolidare a cooperării internaționale în domeniul consular, demarate de către Departamentul Consular al Ministerului Afacerilor Externe, în vederea îmbunătățirii condițiilor de călătorie a cetățeniilor români în străinătate.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice