Centrul de presă

Participarea Secretarului de stat Alexandru Victor Micula la sesiunea de încheiere a misiunii tehnice a Comisiei Europene din cadrul Semestrului European

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
25.10.2019

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a participat vineri, 25 octombrie 2019, la reuniunea de încheiere a misiunii tehnice a Comisiei Europene din cadrul Semestrului European, proces de coordonare a politicilor economice ale statelor membre ale Uniunii Europene. Evenimentul a reunit reprezentanți ai Comisiei Europene precum și ai autorităților publice centrale.

Misiunea Comisiei Europene s-a desfășurat în contextul pregătirii Raportului de țară privind România care ar urma să fie publicat în luna februarie a anului viitor. Delegația Comisiei Europene a inclus experți din peste zece direcții generale care au avut, în perioada 23 - 25 octombrie 2019, o serie de reuniuni cu reprezentanți ai autorităților publice centrale, precum și cu reprezentanți ai altor actori implicați în proces.

În cadrul intervenției sale, Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a evidențiat importanța mecanismului pentru asigurarea unei mai bune convergențe și stabilități a Uniunii Europene, precum și rolul pe care acesta îl are în elaborarea reformelor structurale.

 

Informații suplimentare

Semestrul European, introdus în anul 2010, reprezintă procesul de coordonare anuală a politicilor economice ale statelor membre UE, fiind articulat în jurul următoarelor obiective: finanțe publice solide, sprijinirea reformelor structurale și stimularea investițiilor. Pe parcursul Semestrului European, Comisia Europeană se află în dialog permanent cu autoritățile din statele membre, pentru a monitoriza modul de implementare a acestor politici.

Comisia analizează în detaliu Programele Naționale de Reformă, respectiv Programele de Stabilitate sau de Convergență, evaluează corelarea politicilor naționale cu obiectivele și prioritățile convenite la nivelul Uniunii Europene, emite recomandări în scopul orientării acestor politici pentru un interval de 12–18 luni și urmărește implementarea lor.

În calitate de coordonator național pentru Strategia Europa 2020 și în domeniul afacerilor europene, Ministerul Afacerilor Externe colaborează cu peste 30 de instituții naționale pe teme legate de Semestrul European.