Centrul de presă

Participarea Secretarului de Stat Dan Neculăescu la Conferinta anuală a NATO pe tema controlului armamentelor, dezarmării și neproliferării armelor de distrugere în masă

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
22.10.2019

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat în calitate de vorbitor principal la Conferința anuală a NATO pe tema controlului armamentelor, dezarmării și neproliferării armelor de distrugere în masă, organizată la Bruxelles, în perioada 22-23 octombrie 2019.

În intervenția sa, Dan Neculăescu a menționat preocupările globale de securitate determinate de dezvoltarea tehnologică a rachetelor balistice, precum și transferul tehnologiei asociate acestora către actori statali și non-statali. De asemenea, a indicat că există mecanisme internaționale care pot asigura transparența necesară și pot limita dezvoltarea sistemelor balistice, în special în context post-INF. Secretarul de stat a trecut în revistă eforturile și expertiza pe care o poate furniza România în  domeniul neproliferării armelor de distrugere în masă.

În marja Conferinței, Dan Neculăescu a avut o întrevedere bilaterală cu Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO. În cadrul întrevederii, au fost abordate eforturile aliate de consolidare a apărării și descurajării pe flancul estic. De asemenea, cei doi interlocutori au avut un schimb eficient de opinii privind pregătirile pentru Summit-ul NATO de la Londra, din decembrie 2019.