Centrul de presă

Participarea Comisarului general al Secțiunii Române la Expo 2020 Dubai la evenimentul „EXPO 2020, 1 Year Countdown”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
21.10.2019

Comisarul general al Secțiunii Române pentru EXPO 2020 Dubai, Mihail Doru Dediu a participat luni, 21 octombrie 2019, la evenimentul „EXPO 2020, 1 Year Countdown”, organizat de Ambasada Emiratelor Arabe Unite (EAU) în România, menit să marcheze un an până la deschiderea oficială a Expoziției mondiale din  Dubai.

Acțiunea a avut în vedere promovarea EXPO 2020 Dubai, precum și prezentarea unor aspecte de interes privind participarea României la această manifestare internațională. Evenimente similare de informare și promovare se desfășoară în această perioadă în toate capitalele țărilor prezente la EXPO 2020.

La evenimentul organizat la București au participat numeroși membri ai corpului diplomatic acreditați în România, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie ai României și ai mediului de afaceri local.

Ambasadorul EAU la București, Dr. Ahmed Abdulla Saeed Bin Saeed Almatrooshi, a mulțumit părții române pentru susținerea acestui proiect de anvergură și a exprimat încrederea într-o participare de succes a României la EXPO 2020. De asemenea, acesta a salutat marcarea a 30 de ani de relații diplomatice dintre România și EAU, subliniind importanța pe care părțile o acordă dinamizării relațiilor economice bilaterale prin semnarea, în 2018, a Declarației comune privind stabilirea unui parteneriat economic strategic între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite. Totodată, Ambasadorul a exprimat aprecierea pentru buna integrare a membrilor comunității românești din EAU, reprezentând un liant între cele două țări și culturi.

La rândul său, Comisarul general al Secțiunii Române a mulțumit părții emirateze pentru buna colaborare privind prezența țării noastre în cadrul evenimentului internațional EXPO 2020 și a menționat faptul că, prin această participare România dorește să ilustreze o sumă de contribuții naționale în  diverse domenii sectoriale: tehnologie, IMM-uri, mediu, energii regenerabile, bio-tehnologii, start-up-uri și inovare, cultură, turism și gastronomie. Comisarul a punctat faptul că prezența României la EXPO 2020 se circumscrie obiectivelor majore asumate de autoritățile emirateze în cadrul acestui proiect, respectiv, importanța menținerii unor conexiuni viabile între oameni, bunuri și idei, în vederea asigurării unui acces facil pe mai multe paliere, piețe, informație și cunoaștere, inovație. De asemenea, acesta a evidențiat rolul ecosistemelor naturale și artificiale în creșterea nivelului de trai atât la nivel individual, cât și la nivelul comunităților.

În cadrul evenimentului, reprezentanții firmei de arhitectură Cumulus Architecture S.R.L, câștigătorii concursului de soluții „Pavilionul României la EXPO 2020 Dubai” au expus detaliile arhitecturale ale pavilionului național „New Nature”, precum și elementele ce stau la baza conceptului curatorial.

Astfel, au fost prezentate elementele arhitecturale relevante de exterior și interior ale pavilionului, arătând că proiectul curatorial se axează pe complementaritatea conceptelor de tradiție și modernitate.

 

Informații suplimentare:

Ministerul Afacerilor Externe coordonează procesul de pregătire și participare a României la EXPO 2020 Dubai.

Expoziția mondială din Dubai se va desfășura în perioada 20 octombrie 2020 – 10 aprilie 2020 și este preconizată participarea a 25 milioane de vizitatori și a peste 190 participanți oficiali.

Tema Expoziției 2020 Dubai este „Connecting Minds, Creating the Future” și dorește să afirme o nevoie globală de colaborare pentru a inspira generațiile viitoare în a dezvolta parteneriate între organizații, sectoare de activitate și diverse locuri geografice precum și pentru a se putea adresa mai bine nevoilor unei lumi în continuă schimbare.

Pentru a dezvolta tema principală au fost alese trei subteme: oportunitate, mobilitate și sustenabilitate. Ele formează de altfel și cele trei secțiuni fizice ale expoziției, care are un plan tripartit. România a optat pentru secțiunea sustenabilitate, unde va construi un pavilion național.