Centrul de presă

Participarea Ministrului afacerilor externe, Ramona-N. Mănescu, la reuniunea ambasadorilor statelor membre UE, în contextul Președinției finlandeze a Consiliului UE

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.10.2019

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a participat astăzi, 18 octombrie 2019, la reuniunea ambasadorilor statelor membre UE, la invitația Președinției finlandeze a Consiliului UE. Reuniunea a constituit un bun prilej de promovare a principalelor priorități ale României în raport cu temele de actualitate de pe agenda europeană și o oportunitate pentru un schimb de opinii cu ambasadorii statelor membre UE acreditați la București.

În intervenția sa, Ministrul afacerilor externe a evidențiat cooperarea în cadrul Trio-ului de Președinții (România-Finlanda-Croația) și a reafirmat sprijinul României pentru avansarea dosarelor de importanță majoră pentru consolidarea Uniunii Europene, pe durata mandatului Președinției finlandeze a Consiliului UE.

Ministrul Ramona-Nicole Mănescu a arătat că unul dintre dosarele cruciale din acest punct de vedere rămâne procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, salutând consensul atins recent între negociatorii celor două părți pe marginea Acordului de retragere și a Declarației politice privind cadrul relațiilor viitoare, andosat ulterior de Consiliul European.

În ceea ce privește negocierea viitorului Cadrul Financiar Multianual pentru 2021-2027, oficialul român a subliniat importanța acordată de către România adoptării unui buget ambițios pentru Uniunea Europeană, care să sprijine în mod corespunzător prioritățile stabilite pentru viitor, acordând în același timp importanță politicilor tradiționale, esențiale pentru sprijinirea atingerii unui nivel ridicat de convergență între statele și regiunile europene – Politica de coeziune şi Politica Agricolă Comună.

Referindu-se la politica de extindere, în contextul discuțiilor la nivel european privind deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Macedonia de Nord și Albania, Ministrul afacerilor externe a exprimat regretul că această decizie nu a putut întruni, la acest moment, consensul la nivelul statelor membre, reafirmând sprijinul constant al României pentru o decizie pozitivă în acest sens şi pentru avansarea relațiilor cu statele candidate în acord cu meritele acestora în procesele de reformă aferente parcursului european, acest lucru fiind esențial pentru credibilitatea Uniunii pe plan global şi regional.

Ministrul Ramona Mănescu a reiterat susținerea fermă și activă a României pentru parcursul european al Republicii Moldova și sprijinul României pentru atingerea acestui deziderat prin concretizarea proiectelor de interes comun, în beneficiul cetățenilor. În acest sens, oficialul român a reamintit relevanța Foii de Parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - Republica Moldova, semnate cu ocazia recentei sale vizite la Chișinău.