Centrul de presă

Participarea Secretarului de stat Dan Neculăescu la deschiderea Reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
16.10.2019

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat astăzi, 16 octombrie 2019, la deschiderea Reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Defence – SEDM Ministerial). La eveniment au luat parte miniștri și reprezentanți ai miniștrilor apărării din statele membre și observatoare SEDM, precum și Asistentul Secretarului General al NATO pentru Diplomație Publică, ambasadorul Tacan Ildem, și Directorul Centrului pentru Cooperare în domeniul Securității (RACVIAC), Jeronim Bazo.

În alocuțiunea susținută cu acest prilej, Dan Neculăescu a subliniat valoarea adăugată a inițiativei SEDM, un cadru de cooperare care a contribuit în timp la creșterea încrederii între statele din zonă, facilitând procesul de reconciliere, precum și la consolidarea stabilității și securității regionale. Evocând persistența provocărilor de securitate pentru regiune, a pledat pentru aprofundarea cooperării dintre statele membre SEDM, precum și dintre acestea și structurile europene și euro-atlantice.
 

Informații suplimentare:

SEDM este o iniţiativă regională, înființată în 1996, care oferă un cadru de dialog politico-militar şi a favorizat implicarea în proiecte cu aplicabilitate practică în domeniul securităţii şi stabilităţii regionale. Obiectivele sale includ menţinerea păcii şi consolidarea relaţiilor de bună vecinătate şi de strânsă cooperare între statele din Europa de Sud-Est.

Din SEDM fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Georgia, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ucraina. Republica Moldova are statut de observator.

În perioada 2019-2021, Albania asigură Preşedinţia Comitetului de Coordonare al SEDM, precum şi a Comitetului Director Politico-Militar al Forţei Multinaţionale de Pace din Sud-Estul Europei.