Centrul de presă

Participarea Secretarului de stat Victor Micula la conferința internațională „Security Challenges in the Balkans”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
15.10.2019

Secretarul de stat Victor Micula a participat la 15 octombrie 2019, la Timișoara, la conferința internațională „Security Challenges in the Balkans”, organizată de Universitatea de Vest și New Strategy Center. În cadrul evenimentului, invitații din mai multe state din regiune, dar și din SUA, Marea Britanie sau Israel au dezbătut teme legate de vechile și noile provocări de securitate din Balcani, precum și impactul acestor evoluții asupra stabilității europene, iar oficialul din român a avut o intervenție în panelul „Security Challenges for the Balkans Region and the European Stability”.

Victor Micula a reamintit că agenda europeană de extindere în Balcani a reprezentat, în prima parte a acestui an, una dintre prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, „căutând să creăm atât cel mai bun context posibil, cât și un angajament clar care să avanseze drumul european al partenerilor noștri din Balcanii de Vest”. De asemenea, România a contribuit în această perioadă la o mai eficientă cooperare regională și, în mod concret, a acordat o atenție extinsă problemelor cu care se confruntă tineretul din Balcani, în mod special creșterii șomajului și accesului îngreunat la oportunități clare de îmbunătățire a standardelor de viață.

Astfel, provocările actuale de securitate cu care se confruntă inclusiv regiunea Balcanilor de Vest, precum creșterea alarmantă a fenomenelor naționaliste, a crimei organizate, a extremismului sau a radicalizării, trebuie gestionate prin întărirea dimensiunilor fundamentale ale standardelor socio-economice, prin investiții în educație, în sistemul de sănătate, în infrastructură, dar și prin consolidarea instituțiilor guvernamentale pentru asigurarea stabilității, sustenabilității și predictibilității locale și regionale. Pentru toate acestea, așa cum secretarul de stat Micula a conchis, „agenda de extindere a Uniunii Europene răspunde aspirațiilor europene ale țărilor din Balcanii de Vest și adaugă substanță parteneriatului creat cu ani în urmă”, iar din perspectiva României, „întreaga regiune a Balcanilor trebuie să reprezinte, pe termen scurt și mediu, una dintre prioritățile majore ale implementării Agendei Strategice a Uniunii Europene”.

În marja conferinței, Victor Micula a avut o întrevedere cu Secretarul de stat pentru afaceri politice din Ministerul croat al Afacerilor Externe, Zdravka Bušić. Agenda discuției dintre cei doi oficiali a cuprins calendarul contactelor diplomatice bilaterale din următoarele 12 luni, elemente de coordonare din cadrul Trio-ului Președințiilor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, în care se regăsesc în acest moment România, Croația și Bulgaria, și politica de extindere a Uniunii Europene.