Centrul de presă

Participarea Secretarului de stat pentru relații bilaterale și afaceri economice în spațiul global, Monica Gheorghiță, la Forumul Regional al Uniunii pentru Mediterana

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
10.10.2019

Secretarul de stat pentru relații bilaterale și afaceri economice în spațiul global, Monica Gheorghiță, a participat la 10 octombrie 2019, la cea de-a 4-a ediție a Forumului Regional al Uniunii pentru Mediterana, desfășurat la Barcelona.

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale Uniunii pentru Mediterana a fost co-prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate/Vice-președinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini și de Ministrul afacerilor externe și expatriaților al Iordaniei, Ayman Safadi și găzduită de Ministrul afacerilor externe, Uniunii Europene și cooperării al Spaniei, Josep Borrell, precum și de Secretarul general al Uniunii pentru Mediterana, Nasser Kamel.

Forumul Regional a constituit o oportunitate pentru trecerea în revistă a progreselor înregistrate în cadrul Uniunii pentru Mediterana de la adoptarea, în 2017, a Foii de Parcurs pentru Acțiune, precum și pentru creionarea obiectivelor și priorităților organizației în anii următori.

În alocuțiunea susținută, demnitarul român a subliniat angajamentul țării noastre pentru amplificarea cooperării multi-dimensionale, pentru promovarea unei adevărate “culturi a cooperării“ în bazinul mediteranean, inclusiv prin acțiunea Uniunii pentru Mediterana – instrument eficient pentru implementarea unui mandat politic ambițios și a unor proiecte concrete de cooperare, în arii de interes comun.

Monica Gheorghiță a subliniat contribuția Președinției României la Consiliul UE, în prima parte a acestui an, la consolidarea profilului UE de actor global, credibil și eficient, în Vecinătatea Europeană, evidențiind necesitatea continuării unor eforturi coordonate de răspuns la provocările comune (migrație, schimbări climatice, dezvoltarea socio-economică durabilă).

Oficialul român a subliniat necesitatea soluționării conflictului sirian pe cale politică, cu menținerea unității, suveranității, integrității teritoriale și a independenței Siriei, în conformitate cu rezoluțiile în materie ale ONU, precum și cu prevederile Comunicatului de la Geneva. Totodată, a reiterat abordarea echilibrată a României în ceea ce privește Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, precum și susținerea fermă a ”soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate.

În marja celei de-a patra ediții a Forumului Regional al Uniunii pentru Mediterana, demnitarul român a avut întrevederi cu miniștrii afacerilor externe din Mauritania, Palestina și Tunisia, precum și cu șeful delegației israeliene, ambasadorul Statului Israel în Spania. Discuțiile au vizat relațiile bilaterale ale României cu aceste state, precum și evoluțiile din dosarele regionale de interes. 


Informații suplimentare:

Uniunea pentru Mediterana (43 de state participante – 28 state membre UE și alte 15 state riverane, europene și nord-africane) este cadrul regional care oferă oportunitatea unui dialog cuprinzător, politic și practic, asupra problematicilor euro-mediteraneene (dialog politic, provocări comune-conflicte, schimbări climatice și migrație, locuri de muncă și dezvoltare durabilă, economie digitală și conectivitate, energie și mediu, tineret, emanciparea femeilor și copiilor, dezvoltare urbană, managementul resurselor de apă, comerț), cu impact direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor din regiune. La precedentul Forum Regional (Barcelona, 8 octombrie 2018 – la 10 ani de la înființarea organizației) s-a degajat consensul în ceea ce privește dezvoltarea echilibrată pe dimensiunea politică, respectiv în planul politicilor, precum și a sinergiilor cu procese / instrumente naționale și regionale (Politica Europeană de Vecinătate revizuită, Dialogul 5+5, Uniunea Arabă Maghreb, Acordul de la Agadir).