Centrul de presă

Ziua naţională a comemorării victimelor Holocaustului din România

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
09.10.2019

Ministerul Afacerilor Externe aduce, astăzi, 9 octombrie 2019, cu prilejul zilei naționale de comemorare a victimelor Holocaustului din România, un pios omagiu memoriei victimelor şi își exprimă solidaritatea cu supraviețuitorii tragicelor evenimente din timpul celui de-al doilea război mondial.

Promovarea diversității, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale, reprezintă condiții esențiale pentru construirea și dezvoltarea unei societăți democratice, mai ales în actualul context european, marcat de creșterea îngrijorătoare a fenomenelor de intoleranță. Ministerul Afacerilor Externe subliniază eforturile semnificative pe care România le-a realizat în ultima perioadă în ceea ce privește asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului și a antisemitismului. Astfel, în perioada martie 2016-martie 2017, România a exercitat Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului/ IHRA și a susținut adoptarea definiției de lucru a antisemitismului în cadrul organizației. În luna iunie 2018, Parlamentul României a adoptat o lege specială privind combaterea antisemitismului, care definește antisemitismul în termenii utilizați în definiția IHRA.

Combaterea antisemitismului a fost una dintre temele prioritare ale Președinției române a Consiliului UE. Cel de-al patrulea pilon al priorităților Președinției, Europa valorilor comune, a cuprins teme legate de combaterea eficientă a rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură. Pe parcursul Președinției au fost organizate trei evenimente internaționale de nivel înalt dedicate combaterii antisemitismului.

Ceremonia oficială de comemorare a victimelor Holocaustului din România va avea loc la 10 octombrie 2019, la Memorialul Victimelor Holocaustului din București.


Informatii suplimentare

Semnificația datei de 9 octombrie în istoria Holocaustului din România

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672 / 5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie (dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941), pentru comemorarea oficială, în plan național, a Zilei Holocaustului.

În baza acestei decizii, în fiecare an, la 9 octombrie, autoritățile române organizează manifestări dedicate memoriei Holocaustului, incluzând: conferințe, seminarii, lansări de carte, spectacole, concursuri școlare etc. Instituțiile implicate în coordonarea activității de comemorare a Zilei Holocaustului sunt: Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi Federația Comunităților Evreiești din România.