Centrul de presă

Participarea Secretarului de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, la conferința Synergies and collaboration opportunities in advanced research for river-sea systems

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
03.10.2019

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, a participat miercuri, 3 octombrie 2019, la conferința Synergies and collaboration opportunities in advanced research for river-sea systems, organizată de Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare pentru Științe Biologice București.

În intervenția sa, demnitarul a subliniat importanța macro-regiunilor și a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării în domeniul cercetării și inovării, aceasta oferind platforme extinse de colaborare regională pentru identificarea soluțiilor la problemele comune cu care se confruntă statele participante. Prin intermediul unor astfel de platforme de colaborare, putem identifica noile priorități de dezvoltare și asigura o modalitate mai eficientă de abordare a problemelor pe care le întâmpinăm, a transmis oficialul.

Melania-Gabriela Ciot a evidențiat că cercetarea în domeniul științelor umane și sociale necesită o schimbare de paradigmă, trecând de la o abordare cantitativă, pe bază de statut social, la o abordare calitativă care să crească nivelul de bunăstare al cetățenilor. 

În încheiere, Secretarul de stat a declarat că, la nivel politic, România a depus toate eforturile pentru a ajunge la un consens între statele membre în ceea ce privește revizuirea Strategiei Dunării, facilitând astfel realizarea Documentului de Revizuire Consolidat al Planului de Acțiune pentru Regiunea Dunării, care reprezintă contribuția statelor pentru viitoarea strategie.

În cadrul revizuirii Strategiei Dunării, statele membre au decis că se vor consolida capacitățile administrațiilor locale și regionale prin proiecte de cooperare, rețele de învățare reciprocă, schimburi de bune practici și recomandări de politici.

 

Informații suplimentare:

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) reprezintă o inițiativă politică a României și Austriei, promovată printr-o scrisoare comună la nivel de prim-ministru (iunie 2008) și adresată președintelui Comisiei Europene. În baza acestui demers și ca urmare a consultării cu cele 14 state membre, la 8 decembrie 2010, Comisia Europeană a prezentat Comunicarea privind SUERD și Planul de Acțiune, iar, la 13 aprilie 2011, documentul a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene.

Sunt 14 state membre ale Strategiei: nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state ne-membre UE (Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina).

România deține Președinția SUERD în perioada 1 Noiembrie 2018 – 31 Octombrie 2019.