Centrul de presă

Participarea Ministrului afacerilor externe, Ramona N. Mănescu, la Conferința Generală a AIEA

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
16.09.2019

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a participat astăzi, 16 septembrie 2019, la deschiderea lucrărilor Conferinței Generale a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (CG AIEA).

În declarația națională, seful diplomației române a adus un omagiu ambasadorului Yukiya Amano, fost director general AIEA, personalitate cu un rol distinct în procesul de consolidare a Agenției.

Totodată, s-a referit la angajamentul relevant al României de a contribui la întărirea securității nucleare, inclusiv prin co-prezidarea, în februarie 2020, alături de Panama, a Conferinței Internaționale a AIEA privind securitatea nucleară.

„Agenția Internațională pentru Energie Atomică continuă să asigure o contribuție fundamentală la pacea și securitatea internațională, precum și să sprijine dezvoltarea globală. De mai bine de 60 de ani, Agenția a fost esențială în abordarea provocărilor de proliferare nucleară, prin asigurarea aplicării eficace a sistemului de garanții, prin susținerea accesului statelor la beneficiile științei și tehnologiei, precum și prin consolidarea securității și siguranței nucleare” a declarat Ministrul Ramona Manescu.

În contextul prezenței la CG AIEA, Ministrul Ramona Mănescu s-a întâlnit cu Directorul general interimar al AIEA, ambasadorul Cornel Feruță. Cu acest prilej, a fost evidențiată cooperarea excelentă a României cu AIEA, aspect de natură să contribuie la profilul țării noastre, de stat cu o politică nucleară responsabilă. 

Ministrul Mănescu a apreciat atât proiectele de cooperare tehnică, care sprijină programul nuclear civil românesc, cât si prezența experților români în funcții din cadrul Secretariatului AIEA. 

Totodată, demnitarul român l-a felicitat pe ambasadorul Feruță pentru alegerea sa în funcția de Director general interimar și l-a asigurat de sprijinul autorităților române în campania de ocupare a noii funcții.

În întrevederi cu reprezentați de nivel și ambasadori ai unor state din Consiliul Guvernatorilor, Ministrul afacerilor externe a promovat alegerea candidatului român pentru funcția de Director general al AIEA.

De asemenea, în marja Conferinței Generale, Ministrul Ramona Mănescu a avut o întrevedere cu românii care lucrează în organizațiile internaționale de la Viena, cărora le-a mulțumit pentru profesionalism și dedicare.

Informații suplimentare:

Conferința Generală reprezintă cel mai înalt for decizional al AIEA care reunește reprezentanții tuturor statelor membre AIEA și se întrunește anual, în cursul lunii septembrie, pentru a analiza și aproba programul și bugetul organizației și pentru a decide alte probleme de interes pentru statele membre și pentru comunitatea internațională.

Sesiunea din acest an a Conferinței Generale se desfășoară în perioada 16-20 septembrie 2019.