Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Ramona N. Mănescu, cu ambasadorul Wolfgang Ischinger, Președintele Conferinţei internaționale pentru politici de securitate de la München

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
27.08.2019

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a avut, astăzi, 27 august 2019, o întrevedere cu ambasadorul Wolfgang Ischinger, Președintele Conferinței internaționale pentru politici de securitate de la Munchen, care a participat, în calitate de invitat special, la Reuniunea anuală a diplomației române – ediția 2019 (RADR 2019).

În cadrul discuțiilor, au fost abordate teme de actualitate pe agenda internațională, cu accent asupra provocărilor actuale şi viitoare de securitate şi a modalităţilor de gestionare a acestora.

Ministrul român al afacerilor externe a reiterat sprijinul ferm al țării noastre pentru întărirea rolului global al Uniunii Europene și pentru consolidarea relaţiei  transatlantice. A subliniat, de asemenea, importanța sinergiei și complementarității UE-NATO și a argumentat, în context, necesitatea unei atenții sporite din partea NATO și a Uniunii Europene pentru evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, ca parte esențială a securității euroatlantice.

În cadrul discuțiilor, s-a evocat necesitatea unei viziuni pe termen lung în sprijinul stabilității și securității europene, euro-atlantice și internaționale, un rol deosebit în identificarea de soluții durabile urmând să revină comunității transatlantice. Pe acest fond, Ministrul Ramona-Nicole Mănescu a reiterat disponibilitatea României de a continua să participe activ la întărirea securității europene și euro-atlantice, precum și de a sprijini partenerii estici și pe cei din Balcanii de Vest.
 

Informații suplimentare:

Conferinţa internaţională de la München (Munich Security Conference) reprezintă unul dintre cele mai prestigioase forumuri de securitate, care reuneşte în mod tradiţional lideri şi factori de decizie importanţi în materie de securitate şi apărare. De la prima sa ediţie - în 1963, ca “Internationale Wehrkunde–Begegnung” – reuniunea s-a constituit ca un reper important al dezbaterilor din domeniul securităţii la nivel european şi euro-atlantic.  Evenimentul se remarcă (şi) prin faptul că permite dezbateri şi schimburi de idei informale pe teme ce ţin atât de actualitate, cât şi de perspectivă.

Pe lista de invitaţi a evenimentului figurează şefi de stat şi de guvern, miniştri de externe şi ai apărării din spaţiul euro-atlantic, consilieri prezidenţiali pe probleme de securitate, înalţi oficiali din partea unor organizaţii internaţionale, parlamentari, precum şi reprezentanţi prestigioşi ai unor organizaţii non-guvernamentale şi formatori de opinie cu preocupări în domeniul securităţii internaţionale.

Detalii despre conferinţă pot fi obţinute pe site-ul www.securityconference.de.

 

Alte articole pe aceeaşi temă