Centrul de presă

Întrevederea ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, cu Ekaterina Zaharieva, viceprim-ministru pentru reforma judiciară și ministru al afacerilor externe al Republicii Bulgaria

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
26.08.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut astăzi, 26 august 2019, o întâlnire cu Ekaterina Zaharieva, viceprim-ministru pentru reforma judiciară și ministru al afacerilor externe al Republicii Bulgaria.

În cadrul întrevederii au fost discutate stadiul actual și perspectivele cooperării româno-bulgare la nivel european și bilateral, fiind exprimată dorința valorificării exercitării, pentru prima oară, la interval de un an, a Președinției Consiliului Uniunii Europene de către cele două state.

Cele două părți au evocat caracterul special al relației bilaterale, ca state vecine, membre UE și NATO, precum și foarte buna cooperare în domeniul afacerilor europene pe durata primelor mandate ale României și Bulgariei la președinția Consiliului UE.

Discuțiile pe marginea agendei europene s-au axat pe teme precum: Cadrul Financiar Multianual, BREXIT, extinderea UE, migrația și agenda digitală, cei doi oficiali salutând convergența opiniilor pe un număr important de dosare.

Totodată, ambele părți s-au pronunțat în favoarea avansării agendei europene și pentru edificarea unor instituții puternice, în contextul noii arhitecturi instituționale europene.

A reieșit dorința ambelor părți de coordonare la nivel regional, unde cele două țări urmăresc obiective convergente privind avansarea parcursului european și a politicii de extindere. A fost evocată buna cooperare în forurile regionale, având în vedere abordarea integrată a dialogului cu statele din regiune, fapt ce contribuie semnificativ la realizarea proiectelor concrete de interconectare regională.

Cei doi oficiali au reafirmat importanța interconectării energetice, în special în domeniul gazelor naturale şi a relevanței deosebite a proiectelor BRUA şi Coridorul Vertical.

 

Alte articole pe aceeaşi temă