Centrul de presă

Comunicat de presă

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
26.08.2019

La invitația Ministrului afacerilor externe al României, Ramona-Nicole Mănescu, Ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, a efectuat astăzi, 26 august 2019, o vizită la București.

Cei doi miniștri au participat la sesiunea de lucru a Reuniunii Anuale a Diplomației Române dedicată noilor perspective în privința politicii UE în vecinătatea sa estică, cu accent pe contribuția României și a Republicii Moldova. Cu această ocazie, Ministrul afacerilor externe al României a evidentiat angajamentul ferm al României de a susține consolidarea politicilor UE în vecinătatea sa estică, inclusiv prin valorificarea rezultatelor concrete înregistrate în această privință pe durata Președinției României la Consiliul UE.

”Credem cu tărie că este nevoie de o nouă perspectivă strategică, pentru o politică europeană durabila în acest spațiu. Important este ca viziunea strategică a Parteneriatului Estic, așa cum a fost consolidată pe parcursul Președinției române a Consiliului UE, să fie menținută și întărită în continuare, după 2020, prin propunerile care vor fi avansate în cadrul procesului structurat de reflecție pe tema viitorului Parteneriatului Estic” a arătat Ministrul Ramona-Nicole Mănescu în intervenția sa.

Cei doi miniștri au avut o întrevedere bilaterală în cadrul căreia au realizat un schimb aprofundat de vederi asupra modalităților concrete de avansare a relației bilaterale speciale bazată pe comunitate de limbă, cultură, istorie și tradiții, în baza Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. În acest context, Ministrul Ramona-Nicole Mănescu a încurajat valorificarea rezultatelor vizitei recente a prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, la București (2 iulie 2019), precum și ale reuniunii Grupului de lucru Interministerial mixt România – Republica Moldova (București, 23 iulie 2019), inclusiv din perspectiva implementării, în etapa următoare, a proiectelor de maxim impact bilateral, care să fie realizate în comun, cu accent asupra proiectelor de interconectare în domeniul energetic.

Totodată, Ministrul afacerilor externe al României a subliniat sprijinul ferm al României pentru consolidarea relației UE – Republica Moldova și implementarea Acordului de Asociere încheiat de Republica Moldova cu UE.

De asemenea, discuţiile au evidențiat relevanța majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și fără afectarea parcursului său pro-european.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice