Centrul de presă

Comunicat de presă

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
26.08.2019

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă preocuparea față de potențialul destabilizator al așa-numitelor „alegeri prezidențiale” derulate pe teritoriul regiunii Abhazia din Georgia la 25 august 2019, pe care le consideră nelegitime și nerelevante din punct de vedere politic și juridic.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează, pe această cale, poziția principială a României privind sprijinul pentru soluționarea pe cale pașnică a conflictelor prelungite din Georgia, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Georgiei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. 

În acest context, ministrul român al afacerilor externe împreună cu omologi din mai multe state OSCE au dat publicității o Declarație privind așa-numitele „alegeri prezidențiale”, cu următorul conținut:

Bulgaria, Republica Cehă, Canada, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Suedia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii consideră nelegitime așa-numitele “alegeri prezidențiale” organizate de către autoritățile de facto ale regiunii Abhazia din Georgia, în Suhumi, la data de 25 august 2019, și nu vor recunoaște rezultatele acestora. În același timp, statele menționate consideră nelegitime rezultatele așa-numitor „alegeri parlamentare” organizate în regiunea Osetia de Sud/Tskinvali din Georgia, în data de 9 iunie 2019.

Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în granițele sale recunoscute internațional.

Cerem din nou Rusiei să își îndeplinească toate obligațiile în conformitate cu acordul de încetare a focului din 2008, inclusiv retragerea forțelor sale armate la pozițiile anterioare conflictului și asigurarea accesului liber al asistenței umanitare în aceste regiuni, precum și să revoce recunoașterea independenței regiunilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice