Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Precizări de presă

Tip: 
Precizări de presă
Data: 
17.08.2019

Cu privire la scrisoarea deschisă a domnului Cătălin Cristache, deputat PMP de Galaţi, referitoare la situația cetățeanului român care a suferit un accident în Statele Unite ale Americii, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Consulatul General al României la New York gestionează cazul cetățeanului român încă din data de 5 august 2019, când oficiul consular a recepționat notificarea cu privire la accident și se află în contact direct cu mama acestuia începând cu aceeași dată.

Oficiul consular a facilitat contactul cu medicii curanți americani și obținerea de date medicale, a intermediat obținerea vizei de intrare în SUA pentru aparținători și a luat legătura cu reprezentanți ai baroului New York pentru a obține o listă a avocaților autorizați să profeseze în jurisdicția New Jersey.  

În acest context, aparținătorii cetățeanului beneficiază de reprezentare juridică pentru susținerea drepturilor în raport cu autoritățile americane, cu firma de asigurare care a facilitat viza Work & Travel și cu autorul accidentului, cetățean american.

Cu referire la acoperirea cheltuielilor medicale, facem precizarea că Ministerul Afacerilor Externe nu poate acoperi cheltuielile de spitalizare, însă poate sprijini în demersurile de repatriere ale cetățeanului român.

Consulatul General al României la New York este în contact cu familia cetățeanului român și cu autoritățile locale și întreprinde în continuare toate demersurile care intră în competențele sale legale.

În măsura în care vor fi înregistrate noi evoluții privind acest caz, Ministerul Afacerilor Externe va reveni cu noi precizări.