Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații de presă susținute de ministrul afacerilor externe, Ramona N. Mănescu

Vorbitor: 
Ramona N. Mănescu, ministrul afacerilor externe
Data: 
15.08.2019

Bună ziua, vă mulțumesc și eu pentru prezență, știu că astăzi este zi de vacanță, știu de asemenea că situația cetățenilor români din insula Samothraki a atras un interes mediatic foarte mare, în acest context aș vrea să vă spun că Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat încă din primul moment. Împreună cu domnul ambasador al României la Atena, domnul Lucian Fătu, am fost în contact permanent cu autoritățile elene. Personal am discutat și cu omologul meu grec, domnul Nikos Dendias. Toate autoritățile elene ne-au asigurat că vor face toate eforturile și că vor reuși să gestioneze această situație într-un mod cât mai convenabil pentru turiștii străini - sigur că pentru noi turiștii români au fost cei mai importanți și acesta a fost și motivul pentru care Consulatul General de la Salonic, prin doamna Sabina Şomăcescu, consulul nostru general, s-a implicat atât de mult. A fost singurul consul străin, practic, care a fost prezent în portul din Alexandroupolis, pentru a-i primi și pentru a le asigura asistență consulară tuturor turiștilor români la întoarcere, la transferul pe continent.

Doamna consul, căreia vreau să-i mulțumesc în mod deosebit, pentru că, așa cum v-am spus, a fost singurul reprezentant al corpului diplomatic străin și a stat acolo ieri toată ziua, toată noaptea, și este în continuare acolo, pentru că mai așteptăm o cursă, o cursă de mașini și o cursă pentru pasageri.

O să vă spun exact cam cum au evoluat lucrurile începând de ieri. În cursul zilei de 14 august au fost evacuați aproximativ 37 de cetățeni români și 25 de autoturisme, autoturismele au fost transportate și debarcate în portul Alexandroupolis, unde era deja doamna consul, și parcate în zona portului sub pază. În cursul nopții, deci azi-noapte, 14 spre 15, au mai fost evacuați 50 de cetățeni români. Toți aceşti cetățeni, toți aceşti turiști, în momentul în care au ajuns, şi-au preluat mașinile și au pornit în siguranță spre casă.

Doamna consul s-a asigurat că toți cei care ar avea nevoie de asistență consulară o vor primi. Din fericire, nu au fost situații speciale, deci, din fericire, oamenii și-au continuat, în siguranță, drumul spre casă.

În cursul acestei zile, 15 august, până la acest moment, au fost evacuați aproximativ 100 de cetățeni români şi 17 autoturisme, iar următoarele curse, una cu pasageri, așa cum am spus, și a doua cu autoturisme, vor sosi în port, prima, cea cu pasageri, la ora 17:00 ora locală și cea cu mașini 17:30, ora locală. Deci, le așteptăm și ne așteptăm ca odată cu aceste curse toți turiștii români care mai sunt pe insulă să ajungă în siguranță și să își poată continua drumul spre casă.

În total, în ziua de ieri, în noaptea de ieri și ce a mai ajuns astăzi, avem aproximativ 200 de cetățeni români și 45 de autoturisme. Acesta este bilanțul la această oră. Sigur că, așa cum am spus, așteptăm ora 17:00 locală și 17:30 pentru mașini.

Așa cum am spus și în comunicatul de ieri, mi-am arătat surprinderea și dezamăgirea, nu am putut să îmi ascund dezamăgirea, față de faptul că cel puțin la prima cursă nu a fost niciun pasager român la bord. Au fost, probabil, niște neînțelegeri de limbă sau au fost, probabil, depășiți de situație cei care au gestionat această criză pe insulă. M-aş fi așteptat și sper ca de acum încolo, dacă se mai întâmplă acest lucru, autoritățile elene să tragă concluzii, pentru că Grecia este plină de turiști și nu ne-am dori ca turiștii români să rămână cu un gust amar și nu ne-am dori ca cetățenii români să nu mai călătorească în Grecia. Deci ne-am dori ca autoritățile elene să tragă o concluzie și atunci când vor mai fi situații de genul acesta să încerce să le gestioneze cu mai multă eficiență și mai multă deschidere pentru străini.

Ceea ce vreau să vă mai spun este faptul că, în continuare, doamna consul va rămâne în port până când ultimul turist va fi debarcat și va porni spre casă și, așa cum spuneam, îi va sta la dispoziţie cu sprijin consular, dacă va fi cazul, pentru că, așa cum ați observat, Ministerul Afacerilor Externe tratează cu seriozitate procedurile privind sprijinul acordat cetățenilor români, în dificultate în special.

A fost emisă o nouă atenționare, și aici aș vrea să atrag atenția, pentru că în continuare sunt turiști români care se duc pe insulă și nu doar pe acea insulă, pe multe altele, ați văzut că pe unele sunt incendii deja. Ministerul Afacerilor Externe emite în mod periodic atenționări de călătorie și, așa cum spuneam, a emis o atenționare de călătorie pentru zona insulei Samothrakis. Este vorba de o atenționare de vreme nefavorabilă, furtuni, vânt puternic și ploi torențiale, căderi de grindină, care intră în vigoare chiar de astăzi.

Vreau să fac un apel şi la cetățenii români care se află deja pe insulă pentru a-şi petrece vacanța să fie atenți și să urmărească mesajele pe care le primesc de la MAE în mod constant, să-şi noteze numerele de telefon și să apeleze ori de câte ori simt nevoia ca consulatul, serviciul consular să-i sprijine.

Vreau să vă spun că am fost foarte bucuroasă și foarte onorată să lucrez cu echipa de aici din MAE, cu echipa de la Direcția Consulară, cu domnul director Dan Dima, care a coordonat foarte bine această situație și am fost cu adevărat o echipă, am fost tot timpul în legătură cu cei de la Atena, cu doamna consul general, care este la fața locului. Deci lucrurile la nivelul nostru au funcționat. Avem poate mai multă nevoie de sprijin atunci când accesăm autoritățile din țările în care avem nevoie de sprijin. M-am bucurat să aud că cetățenii români, turiștii i-au mulțumit doamnei consul la sosire, au apreciat gestul dumneaei de a sta atâta timp, de a-i aștepta și de a-şi arăta sprijinul. Mă bucură acest lucru. Este un lucru normal și , în continuare, doamna este acolo și le stă la dispoziție. Vă mulțumesc!