Centrul de presă

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Ramona N. Mănescu, a ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, Hans G. Klemm

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
01.08.2019

Ministrul afacerilor externe, Ramona N. Mănescu, l-a primit miercuri, 31 iulie 2019, pe ambasadorul SUA în România, Hans G. Klemm.

Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul și demersurile comune pentru dezvoltarea și intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Au fost trecute în revistă principalele repere ale agendei bilaterale din cursul acestui an, fiind exprimată dorința pentru aprofundare a contactelor la nivel politic în cadrul Dialogului Strategic bilateral.

Demnitarul român a subliniat rolul activ al României în întărirea legăturii transatlantice, inclusiv în cadrul perioadei în care România a deținut Președinția Consiliului UE. Totodată, au fost discutate aspecte privind stabilitatea și securitatea din regiune, în special evoluțiile din vecinătatea României.  De asemenea, ministrul afacerilor externe a evidențiat rolul central al Parteneriatul Strategic în arhitectura politicii externe şi de securitate a României, precum și rolul strategic al României pe flancul estic al NATO. Totodată, demnitarul român a accentuat importanța consolidării angajamentului american și aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre.De asemenea, Ramona-Nicole Mănescu a subliniat dorința părții române de a consolida și aprofunda colaborarea pe toate dimensiunile de referință ale Parteneriatului Strategic cu SUA, inclusiv pentru consolidarea componentei comerciale-investiționale a acestuia, dar și în ceea ce privește accederea țării noastre în programul Visa Waiver.

Cei doi interlocutori au examinat și modalitățile de valorificare a oportunităților de extindere a cooperării economice bilaterale, subliniindu-se interesul României pentru identificarea modalităților optime de a asigura succesul proiectelor de investiții în economia națională. De asemenea, a fost discutată intensificarea cooperării bilaterale în domeniul securității energetice.