Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Maria Magdalena Grigore la conferinţa ministerială dedicată promovării libertăţii religioase, organizată de Departamentul de Stat al SUA

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.07.2019

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale, politici de dezvoltare şi umanitare, Maria Magdalena Grigore, a participat joi, 18 iulie 2019, la Washington, la cea de a doua ediţie a reuniunii “Ministerial to Advance Religious Freedom”, organizată de Departamentul de Stat al SUA. Conferința a reunit peste 100 de miniștrii de externe și înalți funcționari guvernamentali din toate regiunile lumii. Participanţii au discutat despre provocările actuale ale libertăţii religioase şi au analizat şi identificat modalități concrete de combatere a persecuției religioase.

Reuniunea ministerială, găzduită de secretarul de stat Mike Pompeo, este cel mai mare eveniment de acest fel din lume.

Ministeriala s-a bucurat și de prezenţa vice-preşedintelui american Mike Pence. Acesta a reafirmat angajamentele internaționale de a promova libertatea religioasă şi s-a concentrat asupra rezultatelor concrete care produc schimbări durabile și pozitive.

În cadrul conferinţei, secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a subliniat faptul că România va fi mereu un susținător și promotor al libertății religioase, precum și al spiritului de toleranță. “Credem că diversitatea etnică și religioasă sunt surse de dezvoltare, care îmbogățesc orice cultură sau societate. Recenta vizită a Papei Francisc în România a confirmat armonia inter-confesională din ţara noastră. A fost o oportunitate pentru noi să arătăm relația solidă dintre stat și cultele religioase. Am demonstrat că suntem capabili să susținem un dialog constructiv inter-religios. Libertatea religioasă este un drept fundamental. Avem obligaţia morală de a apăra acest drept, de a îi proteja pe cei care nu se pot bucura de el şi de a susţine eforturile care au ca scop promovarea libertăţii religioase”. Totodată, oficialul român a declarat că “educația are rolul cel mai important în dezvoltarea rezilienței societății față de intoleranța religioasă”.

Participanţii au discutat şi despre Fondul Internațional pentru Libertate Religioasă, înființat la ministeriala de anul trecut, care oferă acum asistență de urgență victimelor discriminării și abuzului religios în întreaga lume. De asemenea, după apelul de anul trecut al secretarului de stat Mike Pompeo, guvernele partenere au găzduit conferințe regionale dedicate acestui subiect. Cu prilejul acestui eveniment, ambasadorul SUA pe lângă Sfântul Scaun, Callista L.Gingrich, a anunţat că, în luna octombrie a acestui an, ca rezultat direct al acestei ministeriale,  Statele Unite și Sfântul Scaun vor găzdui un simpozion la Roma, ce va avea ca temă protejarea libertăţii religioase.

România s-a asociat la două dintre declarațiile conferinței. Prima se referă la respectul pentru religie și credință, iar a doua la protecția lăcașurilor de rugaciune.
 

Informații suplimentare:

Anul trecut, în perioada 24-26 iulie Departamentul de Stat al SUA a invitat reprezentanţii a 80 de guverne, peste 175 de reprezentanți ai societății civile și peste 100 de lideri religioși să participe la prima ministerială dedicată libertăţii religioase.

La finalul reuniunii de anul trecut, secretarul de stat Mike Pompeo a lansat Declarația și Planul de acțiune de la Potomac care reflectă importanța promovării libertății religioase ca drept universal al omului. Planul de acțiune de la Potomac oferă foaia de parcurs pentru atingerea acestui obiectiv.