Centrul de presă

Vizita oficială în România a șeicului Abdulla Bin Ahmed Al Khalifa, secretar de stat pentru afaceri internaționale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Bahrain

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
12.07.2019

La invitația secretarului de stat pentru relații bilaterale și afaceri economice în spațiul global, Monica Gheorghiță, șeicul Abdulla Bin Ahmed Al Khalifa, secretar de stat pentru afaceri internaționale în Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Bahrain, a desfășurat o vizită oficială în România, în perioada 11-12 iulie 2019.  Este prima vizită la acest nivel a unui demnitar din Regat în țara noastră. Cu acest prilej, oficialul bahreinez a avut întrevederi cu ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, precum și o rundă de consultări politico-diplomatice cu omologul român.

Invitația a fost adresată în contextul demersurilor părții române, susținute la cel mai înalt nivel guvernamental, de a extinde coooperarea cu statele din Golf pe baze pragmatice. În acest context, vizita șeicului Abdulla Bin Ahmed Al Khalifa a inclus și o primire de curtoazie la Prim ministrul României, Viorica Dăncilă.

În cadrul întrevederii cu ministrul afacerilor externe, cei doi oficiali au evidențiat interesul pentru dezvoltarea cooperării bilaterale pe palierele politico-diplomatic, economic și sectorial. Cu acest prilej, șeful diplomației române a salutat colaborarea foarte bună în cadrul organismelor internaționale, în baza viziunilor congruente asupra principalelor teme internaționale de actualitate.

Dialogul cu secretarul de stat pentru relații bilaterale și afaceri economice în spațiul global, Monica Gheorghiță, s-a concentrat pe identificarea oportunităților de cooperare în domenii de interes comun, atât  pe palierul guvernamental, cât și în dimensiunea business to business. Cei doi oficiali au convenit un plan de acțiune integrat, pentru dezvoltarea unor proiecte concrete în sectoare precum energie, industrie, agricultură, afaceri interne, IT și securitate cibernetică, turism, cultură și educație, precum și un calendar al acțiunilor bilaterale în perioada imediat următoare.

Întrevederile au prilejuit un schimb de opinii consistent cu privire la cele mai recente evoluții în plan regional și internațional, cu accent pe evoluțiile recente din Golf, fiind apreciată, în acest context, contribuția Regatului Bahrain la menținerea securității și stabilității regionale. Partea română a arătat, totodată, că pe durata deținerii Președinției Consiliului UE, România a urmărit îndeaproape situația din zonă, susținând eforturile UE de promovare a păcii și stabilității în această regiune, precum și soluționarea pe cale pașnică a conflictelor și diferendelor, o poziție de principiu a țării noastre.