Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe la Reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din Statele Participante OSCE

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
09.07.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat, în perioada 8-9 iulie 2019, la Reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele participante OSCE, organizată în Slovacia. Obiectivul reuniunii a fost dezbaterea perspectivelor securității europene, dar și aprofundarea rolului OSCE în abordarea provocărilor actuale. 

Ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat necesitatea implementării depline a principiilor și angajamentelor asumate de statele participante OSCE pe toate cele trei dimensiuni ale activităţii organizației: politico-militară, economică și de mediu precum și cea umană. A evidențiat importanţa cooperării OSCE – UE, precum şi contribuția specifică a României în contextul deținerii, în primul semestru al anului 2019, a Președinţiei Consiliului Uniunii Europene. 

Cu acest prilej, șeful diplomației române a transmis o serie de mesaje-cheie pe domenii de interes prioritar pentru România, cu accent pe reconfirmarea sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și impulsionarea acțiunii OSCE în soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre. Ministrul Teodor Meleșcanu a arătat că soluționarea conflictului din Republica Moldova rămâne o prioritate majoră pentru România, reconfirmând astfel sprijinul pentru negocierile în format 5+2, ca unic cadru care garantează transparența și legitimitatea unei soluții durabile, bazate pe respectarea deplină a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Șeful diplomației române a susținut funcționarea corespunzătoare a mecanismelor și instituțiilor autonome ale OSCE, precum și a prezențelor în teren ale organizației. Totodată, a reiterat sprijinul României pentru promovarea unor abordări integrate ale provocărilor de securitate, cu impact multidimensional.

În marja reuniunii ministeriale informale a OSCE, ministrul român al afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut o întrevedere cu omologul andorran, doamna Maria Ubach Font. În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă principalele teme de pe agenda bilaterală, precum și unele aspecte legate de negocierile Acordului de asociere Andorra-UE.  

În context, demnitarul român a reliefat interesul părții române pentru dezvoltarea dimensiunii economice a cooperării româno-andorrane și potențialul de dezvoltare a cooperării bilaterale, deopotrivă la nivel bilateral, cât și în cadrul forurilor internaționale.