Centrul de presă

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a șefilor misiunilor diplomatice ale Argentinei, Braziliei, Republicii Chile și Republicii Peru la București

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
03.07.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut, astăzi, 3 iulie 2019, o întrevedere cu şefii misiunilor diplomatice ale statelor membre ale Grupului de la Lima reprezentate în România, respectiv cu ambasadorii Argentinei, Braziliei și Republicii Peru, şi cu însărcinatul cu afaceri a.i. al Republicii Chile.

Ministrul Teodor Meleșcanu a reafirmat sprijinul României pentru activitatea Grupului Internațional de Contact și pentru coordonarea acestuia cu Grupul de la Lima, în cadrul eforturilor internaționale de facilitare a dialogului și de identificare a unor modalităţi viabile de soluţionare pe cale paşnică a crizei multidimensionale din Venezuela.

Cele două părți au discutat despre cele mai recente evoluţii ale situaţiei din această ţară, precum și despre organizarea de către Grupul de la Lima, la 6 august 2019, în capitala peruană, a Conferinței pentru democrație în Venezuela, la care sunt invitați miniștrii de externe din 90 de state de pe toate continentele. Ministrul Teodor Meleșcanu a mulțumit pentru invitație, exprimându-și totodată dorința de a participa la reuniunea internațională, ca o dovadă a interesului solid al României pentru identificarea celor mai eficiente căi de soluționare a crizei venezuelene.

De asemenea, părțile au evidențiat impactul profund al situației din Venezuela asupra țărilor din regiune și au reiterat angajamentul de a contribui la eforturile internaționale de acordare a ajutoarelor umanitare, în coordonare cu agențiile ONU.
 

Informații suplimentare:

Grupul de la Lima este un format regional constituit ad-hoc pentru a gestiona efectele crizei politice, economice și umanitare din Venezuela. Miniștrii de externe din Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexic, Panama, Paraguay și Peru s-au reunit la Lima, în data de 8 august 2017, pentru a discuta despre situația din Venezuela și despre căile prin care se poate determina revenirea la democrație în această țară. Ulterior, Grupului de la Lima i s-au alăturat, de asemenea, două state caraibiene, Guyana și Saint Lucia.

Cu excepţia Mexicului, toate celelalte state membre ale Grupului de la Lima l-au recunoscut pe liderul Adunării Naţionale, Juan Guaidó, drept președinte interimar al Venezuelei. La ultimele reuniuni au asistat, de asemenea, reprezentanți din SUA, Barbados, Grenada și Jamaica. Grupul a stabilit, printre altele, măsurile necesare în scopul soluționării problemelor interne cauzate de fluxul migrator uriaș venit dinspre Venezuela (se estimează că, până în prezent, au părăsit țara peste 4 milioane de persoane).

La 31 ianuarie 2019, cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre UE de la Bucureşti, Înaltul Reprezentant Federica Mogherini a anunţat lansarea Grupului Internaţional de Contact (GIC), creat la inițiativa UE pentru facilitarea unui proces politic care să ducă la organizarea de noi alegeri prezidenţiale în Venezuela, libere, corecte, care să respecte standardele democratice în materie, sub supraveghere internaţională. Din GIC fac parte UE și 8 state membre UE (Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia și UK), iar din regiunea Americii Latine, Bolivia, Costa Rica, Ecuador și Uruguay. Reuniunea inaugurală a GIC a avut loc la 7 februarie 2019, la Montevideo.

Adunarea Naţională a Venezuelei este singura instituţie legitimă, aleasă democratic la alegerile din decembrie 2015, câştigate de opoziţie.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice