Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Maria Magdalena Grigore la Zilele Europene ale Dezvoltării

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.06.2019

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a participat ca vorbitor la Panelul de Nivel Înalt pe tema inegalităților în educație, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de Președinție a Consiliul Uniunii Europene, în cooperare cu UNICEF. Panelul, intitulat The Potential of a Classroom, a avut loc în cadrul conferinței internaționale Zilele Europene ale Dezvoltării, organizate sub patronajul Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În intervenția sa, oficialul român a pledat pentru respectarea drepturilor copiilor,  subliniind rolul pe care educația îl joacă pentru dezvoltarea sustenabilă la nivel internațional. ”Știm că nu există o soluție unică pentru problemele abordate. Iar contextul și specificul acestuia sunt aspecte cheie care trebuie luate în considerare atunci când vorbim de necesitățile în materie de educație ale fiecărei țări sau ale fiecărei comunități în parte. Educația este un proces care durează o viață întreagă, și fiecare copil sau tânăr trebuie încurajat să facă eforturi pe această cale”, a precizat secretarul de stat Maria Magdalena Grigore.  

Panelul a scos în evidență faptul că educația poate fi atât un catalizator al schimbării, atunci când este corect implementată, cât și un factor ce sporește inegalitățile, atunci când nu este gestionată adecvat. Discuțiile au arătat că egalitatea de șanse pentru fete și tinere femei reprezintă un drept fundamental, o obligație morală, precum și o investiție inteligentă în viitor. Panelul a abordat cu precădere situația țărilor cu venituri mici și medii și a dezbătut modalități pentru a permite mai multor fete și tinere femei să beneficieze de oportunități egale prin educație.

În intervenția susținută, secretarul de stat român a prezentat, de asemenea, unele dintre inițiativele Președinției române la Consiliul UE, axate asupra promovării copiilor și tinerilor. 


Informații suplimentare

Zilele Europene ale Dezvoltării reprezintă un eveniment anual, care reunește personalități de marcă în domeniul cooperării pentru dezvoltare, practicieni în domeniu, ONG-uri relevante la nivel internațional din perspectiva cooperării pentru dezvoltare. Ediția din acest an a avut drept tematică orizontală inegalitățile, iar mottoul ales este Adressing inequalities: building a world that leaves no one behind.