Centrul de presă

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, la Simpozionul ECSEL (Electronic Components and Systems for European Leadership)

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.06.2019

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot a participat, astăzi, 18 iunie 2019, la Simpozionul ECSEL (Electronic Components and Systems for European Leadership), organizat de către Ministerul Cercetării și Inovării în colaborare cu ECSEL Joint Undertaking, sub egida Președinției României la Consiliul UE.

În intervenția sa, secretarul de stat a subliniat oportunitatea și provocările pe care România le-a avut la preluarea mandatului de Președinție la Consiliul UE într-o perioadă de reconstrucție a proiectului european, în care toate statele membre ale Uniunii Europene au făcut eforturi de consolidare și promovare a valorilor și principiilor comune.

Unul dintre obiectivele importante pe agenda UE și a Președinției României la Consiliul UE este finalizarea Pieței Unice Digitale, deoarece „digitalizarea poate transforma natura muncii, făcând lumea mult mai democratică și mai conectată”, a declarat oficialul român. În acest context, secretarul de stat a subliniat progresele considerabile obținute în timpul mandatului Președinției României în dosare legislative cu un impact major în avansarea Agendei Europene în acest domeniu, având o contribuție importantă în finalizarea Pieței Unice Digitale. De asemenea, demnitarul român a amintit Înțelegerea comună dintre Președinția României la Consiliul UE și Parlamentul European privind Programul Europa Digitală care va completa alte instrumente precum Orizon 2020 și Facilitatea Conectarea Europei.

Un alt progres important amintit este adoptarea Directivei asupra reutilizării datelor în sectorul public care poate îmbunătăți calitatea unei guvernări deschise aducând mai aproape guvernanții și cetățenii și îmbunătățind, totodată, cooperarea public-privată.

În încheierea intervenției sale, secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, și-a exprimat încrederea că seria de evenimente organizate pe parcursul Președinției României la Consiliul UE are capacitatea de a avansa un dialog și un schimb de idei constructive pentru a găsi cel mai bun răspuns la provocările viitoare.