Centrul de presă

Declarația comună de presă a secretarului de stat pentru Relații Bilaterale și Afaceri Economice în Spațiul Global și a secretarului general al Ministerului Afacerilor Externe al Sultanatului Oman

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.06.2019

Secretarul de stat pentru Relații Bilaterale și Afaceri Economice în Spațiul Global al Ministerului Afacerilor Externe al României, Monica Gheorghiță, și secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe al Sultanatului Oman, domnul Sayyid Badr bin Hamad Albusaidi și delegația economică însoțitoare au avut o întrevedere la 13 iunie 2019, pentru susținerea unei serii de consultări bilaterale, cu ocazia vizitei în România a secretarului general Albusaidi în perioada 12-14 iunie 2019, la invitația prim-ministrului României, doamna Viorica Dăncilă.

Marcând 45 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman, cei doi oficiali au exprimat intenția de a extinde relațiile bilaterale și de a consolida parteneriatul și cooperarea dintre cele două țări, la toate nivelurile și în toate domeniile.

Reprezentanții celor două state au decis să dezvolte relația bilaterală dintre România și Sultanatul Oman prin continuarea organizării unor consultări regulate între cele două Ministere ale Afacerilor Externe la fiecare doi ani sau atunci când se consideră necesar, în mod alternativ în cele două țări. Consultările se vor desfășura la nivel de înalți oficiali ai Ministerelor de Externe și vor aborda aspecte politice, comerciale, științifice, tehnice și culturale ale relațiilor bilaterale.

De asemenea, aceștia au hotărât să realizeze un schimb de opinii privind problemele bilaterale și internaționale, să își coroboreze pozițiile în ceea ce privește temele de interes comun, având în vedere cadrul juridic impus de dreptul internațional și să aprofundeze înțelegerea politicilor externe ale celor două țări pe o gamă largă de probleme regionale și internaționale de interes reciproc.

Cei doi oficiali au agreat asupra continuării extinderii cooperării dintre Ambasadele României și Sultanatului Oman din toate țările, precum și între misiunile permanente ale celor două state de pe lângă organizațiile internaționale.

Consultările s-au axat pe modalitățile de cooperare prin promovarea și susținerea schimbului de vizite și contacte la nivel înalt între cele două state, la nivel guvernamental, economic, cultural, științific, educațional, precum și între sectoarele de afaceri.

Totodată, părțile au decis să continue promovarea comerțului și investițiilor dintre cele două state, prin susținerea și evidențierea relației dintre organizațiile relevante.

Vizita în România a secretarului general Albusaidi a inclus primirea de către prim-ministrul Viorica Dăncilă, precum și primiri la ministrul afacerilor externe, ministrul economiei, ministrul mediului de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, ministrul sănătății, ministrul culturii și identității naționale și alți oficiali români.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice