Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate pe tema “Protecția Civililor”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
24.05.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat joi, 23 mai 2019, la dezbaterea deschisă din cadrul Consiliului de Securitate al ONU pe tema “Protecția Civililor”, organizată la inițiativa Indoneziei, țară ce asigură președinția Consiliului de Securitate în luna curentă.

În intervenția sa, șeful diplomației române a exprimat aprecierea față de raportul Secretarului General al ONU privind protecția civililor, care menționează că, în anul 2018, zeci de mii de civili au fost uciși, răniți sau mutilați, ca urmare a unor atacuri și acțiuni ale părților în conflict care au avut loc în mai multe țări confruntate cu crize sau conflicte interne.

Prezentând măsurile adoptate la nivel național pentru protecția civililor, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a menționat adoptarea Strategiei pentru aplicarea dreptului internațional umanitar și atenția acordată acestei teme în procesul de pregătire a participanților la viitoarele misiuni de menținere a păcii sub egida ONU.  A evidențiat faptul că România participă în prezent cu personal militar și de poliție în misiuni de menținere a păcii ale ONU care includ în mandatul lor protecția civililor în Haiti, Mali, Republica Centrafricană, R.D. Congo și Sudanul de Sud. 

Ministrul român al afacerilor externe a reafirmat angajamentul României de a contribui la îndeplinirea obiectivelor stabilite de Consiliul de Securitate al ONU în domeniul protecției civililor.

Dezbaterea a fost organizată în contextul marcării în acest an a 70 de ani de la adoptarea Convențiilor de la Geneva și a 20 de ani de la adoptarea primei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU cu tema “Protecția Civililor” (1265/1999). Protecția civililor a devenit în ultimii ani o preocupare constantă a ONU, a Consiliului de Securitate și a misiunilor în teren ale ONU, fapt confirmat de înscrierea acestui obiectiv în mandatele misiunilor de menținere a păcii ale ONU.